Večera u Američkoj ambasadi u Sarajevu izazvala turbulencije u bh. pravosuđu

Vijesti 16. maj 201917:19 > 19:14
N1

Radna večera pojedinih sudaca i tužilaca sa predstavnicima Američke ambasade izazvala je nove turbulencije u bh. pravosuđu. Zbog brojnih međusobnih optužbi nositelja pravosudnih funkcija, pravosuđe je ponovno dospjelo u fokus javnosti.

Ugodna desetomajska večera u Američkoj ambasadi – za glavnog tužioca Tuzlanskog kantona, Tomislava Ljubića, nije završila najbolje. Istog dana protiv njega je podnesena disciplinska tužba. Uzalud je dolazio i na jučerašnju sjednicu VSTV-a, kao ponovni kandidat za poziciju glavnog tužioca. Članovi su odgodili saslušanje. A potpredsjednica Ružica Jukić, nazvala ga trećerazrednim službenikom.

“Neko će to pripisati koincidenciji, a dajte molim vas”, kratko je kazao Ljubić.

Američki ambasador Eric Nelson i pomoćnika USAID administratora za Evropu i Evroaziju Brock Bierman, ugostili su uz Ljubića, državnog suca Branka Perića, te člana VSTV-a Gorana Nezirovića.

Nekoliko dana nakon, potpredsjednica VSTV-a Jukić, optužila je Američku ambasadu da kroz trećerazredne službenike vrši pritisak na pravosuđe, organizujući večere s pojedincima, bez znanja i odobrenja institucija iz kojih dolaze.

“Što se večere tiče, na kojoj smo ja i dvojica kolega bili pozvani i motiva zašto smo mi pozvani, kredibilnost gostiju ne određuje niko iz VSTV-a. Kredibilnost gostiju određuje domaćin. Domaćin se odredio što se tiče te kredibilnosti. Nas trojica desetinama godina radimo u pravosudnim tijelima i ne dajemo za pravo da taj naš kredibilitet dovodi u pitanje osoba koja je svega osam godina u svojih 56 godina radila kao sudac najnižeg stupnja”, pojasnio je Ljubić.

Sudija Branko Perić ponašanje Jukićeve naziva neumjesnim.

“Na takav način se ne razgovara sa ambasadama i sa ljudima koji pomažu reformu pravosuđa u ovoj zemlji i instituciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Američka vlada je u reformu uložila ogroman novac i ima pravo da zna kakvo je stanje u pravosuđu i u kome pravcu ide reforma. Izjava Ružice Jukić govori samo da institucija u kojoj je ona član glavni problem pravosuđa u BiH”, kazao je Perić.

A Jukić pri izjavi ostaje. Potvrđuje je i pisanjem na društvenim mrežama:

“Ovo je najtransparentnija potvrda nezakonitog pokušaja da se netransparentno utječe na rad pravosuđa. Odnosno rad Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, tj. imenovanje nositelja pravosudne funkcije. U kojem članu zakona BiH, a smijem reći ovako napamet, i zakona SAD-a je predviđeno da ambasador SAD-a ima mandat da ‘omogućava’ transparentnost imenovanja sudija i tužitelja u BIH ??????”

No, to nije stav VSTV-a, kaže predsjednik Milan Tegeltija. Ipak, potvrđuje i da prisutni na večeri, nisu imali legitimitet da predstavljaju institucije iz kojih dolaze.

“Ja ne želim prije svega da komentarišem sastanke prije svega na kojima nisam učestvovao, ne želim komentarisati bilo kakve neformalne sastanke koje organizuje bilo koja strana ambasada u BiH i njihov izbor sagovornika. Ono što moram da kažem da bez obzira što je neko član Savjeta on na bilo kom sastanku može da predstavlja samo samog sebe, ukoliko za to nema legitimitet koji je dobio od predsjednika Savjeta. Je li gospodin Nezirović imao legitimitet? On je tada predstavljao samo sebe”, kazao je Tegeltija.

U jeku razgovora i priprema u VSTV za izbor četiri čelna čovjeka kantonalnih tužilaštava, među kojima su i sarajevski i tuzlanski, kao temu razgovora na večeri ambasador Nelson naveo je izmjene Zakona o VSTV-u, odnosno transparentnost izbora sudija i tužilaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad