Ponovo zajedno…

N1

SBB je donio odluku. Na poziv SDA ulaze u u pregovore o formiranju vlasti na državnom i nivou FBiH. Poziv za razgovore očekuju već narednih dana. Za SDA ovo je očekivan potez. Nadaju se uspješnim pregovorima koji će rezultirati brzim formiranjem organa vlasti na nivou Federacije i BiH. Oglasio se i prvi čovjek DF koji bi trebao biti treći partner u ovoj, kako kažu širokoj koaliciji.

Interes države staviti ispred sebičnih i ličnih animoziteta. Sloga i partnerstvo je izbor SBB-a. Saopšteno je ovo nakon sjednice Predsjedništva ove stranke na kojoj je razmatran poziv SDA da uđu u vlast. Razmotrena je i raspodjela pozicija u Savjetu ministara. SBB traži ministarstvo bezbjednosti.

“Tri predsjednika stranaka HDZ, SDA i SBB sjede u Domu naroda u Vijeću ministara gospodin Radončić bi bio jedini predsjednik, međutim isto tako smo svjesni da u ovoj konstalaciji odnosa da bi on bio najjači kohezivni faktor”, kazala je Adisa Omerbegović-Arapović,

Protiv ovakve odluke Predsjedništva SBB, glasao je samo Damir Arnaut. Posebno naglašava, bitno je sačuvati Vladu KS u kojoj nije SDA.

“Ono što mi je posebno bitno je to da se ničim ne smije dovesti u pitanje Vlada KS, to je jedno strateško pitanje”, istakao je Arnaut.

Dogovor sa SBB-om u ovom trenutku, kažu u SDA, ne odnosi se na niže nivoe vlasti-tiče se isključivo federalnog i državnog.

Iz SDA nude riješenje 1,1,1+4. Prema tom riješenju u Savjetu ministara SBB i DF bi dobili po jednu ministarsku poziciju, a SDA dobila jednu ministarsku i četiri zamjeničke pozicije.

“Što se tiče SDA mi smo već najavili da smo kao najjača stranka koja ima devet poslanika u PD PS BiH naspram ove dvije stranke da smo spremni zbog široke, stabilne koalicije ove tri pozicije podjeliti na ove tri stranke”, kazao je Safet Softić,

Za narednu sedmicu najavljuju pregovore u kojima će učestvovati vodeći ljudi sve tri stranke. Nakon toga, kaže Softić očekuju promptno formiranje svih potrebnih tijela. Reagovao je i prvi čovjek DF-a.

“Što se tiče Vijeća ministara i Vlade Federacije, mislim da to mora ići paralelno. Gospodin Čović je i u jednoj i u drugoj varijanti na dobitku. Njemu odgovora i da blokira formiranje Federalne vlade, ne bi li jednom vrstom političkog uticaja dobio izmjene Izbornog zakona kakve on hoće”, kazao je Željko Komšić

Na ovakav dogovor od oktobarskih izbora čekaju u SNSD-u i HDZ-u. Više puta su ponavljali da će se složiti sa bilo kakvim dogovorom o raspodjeli tri ministarska mjesta koja pripadaju Bošnjacima u Savjetu ministara.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad