''Vlast je preko svojih operatera spriječila građane da saznaju istinu''

Vijesti 16. maj 201918:24 > 20:10
N1

Napadi na novinare, zastrašivanje, cenzura, pravna zaštita, izmjene zakonskih regulativa teme su konferencije Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja, održane u Banjaluci. Novinari tvrde kako su uvjeti u kojima rade postali nepodnošljivi, ne štite ih zakonske regulative, a 30% građana napade na novinare ne smatraju problemom.

Izmjena Krivičnog zakona da se napad na novinara u vršenju dužnosti smatra napadom na službeno lice, zatim izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama, te beneficirani radni staž, samo su neki od zahtjeva koji su izneseni na današnjoj konferenciji.

“Novinarske slobode sve se više svode na ono što su nekad prije nekih osamdeset godina prije nas rekli, da možete pisati šta god hoćete, pod kontrolom dva-tri cenzora. Svedeno na surove bh. prilike to znači – ili za sobom imate nečiju pesnicu, pištolj ili motku, ili imate urednika. Po mom ličnom mišljenju, dio naših urednika su gori od dijela naših političara”, kazao je Marko Divković, predsjednik Udruženja novinara BiH.

“Ovdje u cijelom regionu ugrožena su ljudska prava, odnosno medijske slobode, i sve ono što podrazumijevaju tekovine demokratskih razvijenih zemalja, ovdje nisu prisutne”, istakao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Poražavajuća je činjenica da 27 posto građana smatra da su napadi na novinare opravdani. Također, poražavajuće je i to što su mediji izloženi cenzuri protiv koje se ne mogu izboriti.

“Pa kud ćete veću cenzuru od toga, da su građani BiH, koji u kablovskoj ponudi nemaju N1 televiziju, a to su svi kablovski operateri u Republici Srpskoj i dijela operatera u Federaciji Bosne i Hercegovini, onemogućeni da saznaju istinu jer ne mogu da gledaju N1 televiziju. Vlast je preko svojih kablovskih operatera spriječila građane da u ključnim situacijama za njih saznaju šta je istina, tako što im je onemogućila gledanje N1 televizije”, kazao je Amir Zukić, direktor programa N1 televizije.

Iako novinari rade u teškim uslovima i bez zakonskih regulativa koje ih dovoljno štite, sa ove konferencije je poručeno kolegama da čuvaju svoju slobodu, rade profesionalno i u službi istine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad