Potvrđena optužnica protiv Kasima Ičanovića

Vijesti 17. maj 201907:37 > 07:40
N1

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio optužnicu protiv Kasima Ičanovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Svojim rješenjem od 14. maja 2019. godine Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać kojom se Kasimu Ičanoviću (1959. godište) iz Velike Kladuše stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

“Osnovano se sumnja da je optuženi Ičanović Kasim za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine, sa jedne, i Narodne odbrane tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane, na području općine Velika Kladuša, kao pripadnik NO AP ZB, postupao suprotno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine, u junu 1995. godine, u mjestu Nepeke, općina Velika Kladuša, svjesno prisilio drugu osobu na seksualni odnos tj. izvršio silovanje, te time počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ”, navode iz Tužilaštva USK.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać je saslušavanjem više svjedoka, vještačenjem i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi Kasim Ičanović počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad