Predsjednik ALDE-a Hans van Baalen dolazi na Kongres Naše stranke

Vijesti 17. maj 201913:49 > 13:54
PHIL NIJHUIS / ANP / AFP

Poseban gost na Kongresu Naše stranke, koji će biti održan sutra 18 maja u Sarajevu, bit će predsjednik Saveza liberala i demokrata za Evropu Hans van Baalen.

Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) je evropska politička stranka koja okuplja stranke liberalnih, demokratskih i reformističkih načela iz 30 evropskih zemalja, a članica ove evropske stranke koja nam je poznatija pod skraćenicom „ALDE“ je i Naša stranka, navodi se u saopštenju. 

Van Baalen je član nizozemske liberalne stranke VVD od 1986, bio je međunarodni sekretar ove stranke i njen zastupnik u parlamentu i Kraljevine Nizozemske u tri mandata (1999-2009).

“Tokom deset godina provedenih u nizozemskom parlamentu bio je član parlamentarnih komisija za vanjske poslove, evropske poslove te za odbranu, što ga čini dugogodišnjim  dobrim poznavaocem prilika u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi. Uz to, predstavljao je i svoju zemlju u Parlamentarnoj skupštini NATO-a”, navode iz Naše stranke.

– Od 2009. godine je zastupnik u Evropskom parlamentu i u javnoj percepciji je jedna od najutjecajnijih osoba ALDE stranke i Evropskog parlamenta. O tome govori i činjenica da je član Komiteta za vanjske poslove i Komiteta za sigurnost i odbranu, koji su među najznačajnijim tijelima EP. Predsjedava delegacijom EP za odnose s Južnom Afrikom a ranije je bio član
delegacija za odnose s Afganistanom, Sjedinjenim Američkim Državama te Japanom.

– Bio je član monitoring-misije Evropskog parlamenta tokom parlamentarnih izbora u Ukrajini 2014. godine. Tokom ukrajinsko-ruskog konflikta se zalagao za veća vojna izdvajanja i angažman NATO pakta te povećanje izgleda
Ukrajine za pristupanje Evropskoj uniji, zbog čega se našao na crnoj listi istaknutih osoba iz EU kojima nije dozvoljen ulazak u Rusku Federaciju.

“Van Baalen je predsjednik ALDE stranke od novembra 2015. godine. ALDE se zalaže za slobodno tržište, europske integracije i jedinstveno europsko tržište. Čini je 65 političkih stranaka iz 42 države Evrope, a Naša stranka
joj se pridružila 2016. godine”, navode iz Naše stranke.

Osim političkog angažmana kroz VVD i ALDE, Hans van Baalen je od 2009. do 2014. bio i predsjednik Liberalne internacionale, međunarodne organizacije koja okuplja liberalne stranke, političare i intelektualce s ciljem promocije liberalizma, demokratije, ljudskih prava, slobodnog tržišta, socijalne pravednosti, tolerancije i međunarodne solidarnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad