Crnadak: Otvorena mogućnost da BiH učestvuje u radu PS Savjeta Evrope

Vijesti 17. maj 201914:03 > 14:06
N1

Komitet ministara Savjeta Evrope upravo donio odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ove godine, saopćio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kako je kazao Crnadak, na potezu je rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH, neophodno je da što prije utvrdi sastav delegacije BiH.

“Hvala finskom kolegi Soiniju i generalnom sekretaru Savjeta Evrope Jaglandu na podršci”, saopćio je Crnadak.

Podsjetimo, Crnadak obratio se danas Komitetu ministara Vijeća Evrope na 129. zasjedanju u Helsinkiju.

Tokom obraćanja u zvaničnom dijelu sastanka, ministar je posebno istakao značaj Vijeća Evrope, kao i dostignuća i ulogu koju je ova organizacija imala proteklih 70 godina u izgradnji povjerenja i razumijevanja u Evropi.

Pred nama su i danas brojni problemi i krize, ali odgovor mora uvijek biti isti – vladavina prava, demokratija, ljudska prava i poštovanje različitosti. Samo braneći ove temeljne vrijednosti Vijeća Evrope obezbijedićemo stabilnost i sigurnu budućnost za naš kontinent, za 47 zemalja i skoro 850 miliona ljudi koje predstavljamo“, rekao je Crnadak.

Ministar je pozvao Komitet ministara Vijeća Evrope da se usvoji odluka kojom će se otvoriti mogućnost da se Parlamentarnoj skupštini BiH omogući još jedna šansa da prije junskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope imenuje delegaciju BiH, kako bi i BiH učestvovala u donošenju važnih odluka poput izbora novog generalnog sekretara Vijeća Evrope, kao i u obilježavanju značajnog jubileja – 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad