Tegeltija: Izjava Jukić predstavlja lični stav, ne stavove VSTV-a

Vijesti 17. maj 201915:16 > 16:41
N1

Uzburkane strasti u bh. pravosuđu, nakon sastanka pojedinih sudaca i tužitelja u američkom veleposlanstvu. Na neslaganja oko toga vrši li veleposlanstvo pritisak na pravosudne institucije i ko je imao legitimitet da ide na večeru odgovorio je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Izjave Ružice Jukić u kojim kritikuje Ambasadu SAD i njihovo “miješanje” u rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Tegeltija je komentarisao kao isključivo njeno mišljenje, dodavši da stav VSTV može da iznese isključivo on:

“Izjave potpredsjednice Ružice Jukić koje se odnose na Američku ambasadu u BiH predstavljaju lične stavove, a ne stavove VSTV-a. VSTV nije razmatrao niti može da razmatra ni rad ni postupke političkih predstavništava stranih država u BiH. Mi se tim ne možemo baviti niti smo se bavili.”

“Od samog kraja rata do danas Američka ambasada je partner VSTV-a koji je uložio i velike resurse i značajno doprinijeo uspostavi nezavisnog pravosuđa u BiH. Stavove VSTV-a može izjavama iznijeti isključivo predsjednik VSTV-a ili neko koga ovlastim. Nijedan drugi član Savjeta, nijedan sudija, tužilac ne mogu da govore u ime VSTV-a niti pravosuđa BiH. Svi ti stavovi se moraju smatrati isključivo njihovim ličnim mišljenjima”, dodao je Tegeltija.

Ima li miješanja stranih faktora u unutarnja pitanja VSTV-a?

“Strani faktor u BiH je prisutan od završetka rata, on je prisutan u različitim oblastima pa i u oblasti pravosuđa. Naročito određenim projektima koji unapređuju rad pravosuđa. U svoje ime mogu da govorim da nijedan strani faktor nikada nije došao meni i rekao mi moraš da uradiš nešto ovako ili onako”, poručio je.

Evropska unija pokreće novi projekat EU for justice u vrijednosti 4.000.000KM kako bi pomogli BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. S obzirom na to da odavno nije bilo ozbiljne optužnice u Tužilaštvu BiH kada je riječ o kriminalu, postavlja se pitanje da li je to uzalud potrošen novac.

“Čitavo društvo pa i mediji se moraju refokusirati. Ako se koncentrišete samo na Tužilaštvo: Možete izmijeniti sve sudije, sve tužioce – nećete dobiti nikakav rezultat. Mora se sistem drugačiji urediti. Imate jako slabe veze između Tužilaštva i policije. Sistem krivičnog gonjenja krivičnih djela korupcije se mora značajno ojačati”, kazao je Tegeltija, predsjednik VSTV.

Izbor glavnog tužioca KS ostaće na čekanju do 27. ili 28. maja kada će, kako je kazao Tegeltija biti održana nova sjednica.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad