Čengić za N1: Lično ću podržati isključenje Lagumdžije

Vijesti 17. maj 201918:20 > 19:11
N1

Sutra će zasjedati Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kada bi članovi, između ostaloga, trebali razgovarati o pripremama za predstojeći sedmi Kongres stranke, finansijskom stanju stranke, uvođenju novih stranačkih funkcija, ali moguća su i isključenja iz stranke. O predstojećem zasjedanju govorio je glavni sekretar SDP-a Irfan Čengić koji je kazao da su moguća isključenja onih članova koji su odlučili biti dio novog političkog projekta.

“Očekujem da će Predsjedništvo predložiti isključenje određenih članova. Da li će toga biti zavisi od odluke svih članova Glavnog odbora”, kazao je.

Zašto?

“Osnovni razlozi su kršenje statuta. Mi smo dobili dokaz da je (Pokret za obnovu socijaldemokratije BiH) politička organizacija i to na osnovu izjave Zlatka Lagumdžije koji je rekao da to ima za cilj da preraste u političku stranku. Lično ću podržati isključenje Zlatka Lagumdžije i ljudi koji u proteklo vrijeme nisu uradili ništa za ovu stranku već su pokušavali na sve načine da se ostvari što gori rezultat”.

“Ono što ja mislim je da većina tih članova nisu nšta radili za SDP u prethodnih pet godina. Miro Lazović se ne ubraja u taj koš ljudi. Zlatko Lagumdžija je sebe stavio za nosioca liste za državni Parlament i građani su rekli da ga ne žele gledati tu. Ivo Komšić je više puta izlazio iz SDP-a i kada se vratio nikada nije preuzeo svoju člansku, nije nikada posjetio svoju općinsku organizaciju. Gospodin Nikolić je savjetnik Željka Komšića, člana druge partije, ne vidim zašto ne bi bio isključen”, dodao je Čengić.

Pored mogućih isključenja iz stranke, Kongres će odlučivati i o mogućim novim stranačkim funkcijama u SDP-u. Odnosno, biće predložena funkcija zamjenika predsjednika koja je prema navodima javnosti rezervisana za Denisa Bećirovića. Nakon prijedloga Zukana Heleza da predsjednik i zamjenik predsjednika ne budu iz reda istog naroda situacija se složnjava.

“O tome ćemo razgovarati sutra i o tome će odlučivati Kongres. Svi mediji već pričaju kao da je Nermin Nikšić pobijedio. Nijedan organ nije uveo tu poziciju još a ne da je neko predložio Denisa Bećirovića za tu poziciju. Mi imao i druge funkcije u stranci i nikada na njima nisu bili samo predstavnici Bošnjaka. To su zlonamjerne konstatacije onih koji se boje Denisa Bećirovića i podrške koju je dobio od građana na izborima”, naveo je Čengić, glavni sekretar SDP-a i zastupnik u Parlamentu FBiH.

I pored osvojenih 150.000 glasova, SDP je odlučio da ne želi biti dio vlasti na razini Federacije, na taj način je omogućeno Fahrudinu Radončiću da bude dio vlasti, no Čengić smatra da za to imaju dobro opravdanje:

“Mi smo dobili 150.000 tako što smo rekli da nećemo formirati vlast sa SDA i njima sličnima. Bila bi prevara da sad idemo sa SDA. Druge stranke su odlučile da jedno govore prije kampanje a drugo poslije. Koalicija SBB-SDA je sasvim logična, oni su već godinama u vlasti. Smiješno bi bilo iznevjeriti glasače.”

Finansijsko stanje stranke nakon izbornog debakla 2014. godine je otežano no Čengić očekuje da će ti problemi u narednom periodu biti sanirani.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad