Šta su Radončić i Izetbegović govorili jedan o drugom

Vijesti 17. maj 201918:20 > 18:58
N1

"Montiranje optužnice Radončiću" ili "Izetbegovićevo laganje naroda" - razlozi su zbog kojih su iz SBB-a u julu 2017. objavili da je pukla koalicija između ove dvije stranke.

Iako su kadrovi SBB-a, uglavnom ostali na do tada zauzetim pozicijama, evo kratkog pregleda kako je nakon toga zvučao odnos Radončić – Izetbegović:

Fahrudin Radončić: Bakir je kreten. (Voditelj: Šta je Bakir?) Kreten.
Gospodin Izetbegović je, vrlo odgovorno kažem, kukavica.
Mi ne znamo ko je taj čovjek u političkom smislu.
Mislim da ne možemo biti zadovoljni stanjem u infrastrukturi. Otvorili smo jedan tunel i neko je otvorio jedan trotoar.

Bakir Izetbegović: SDA, na primjer, nema nijednu poziciju u segmentu vlasti koja treba pokrenuti izgradnju autoputa i brzih cesta. I ministri i direktori su iz SBB-a i HDZ-a.
Teško je s gospodinom Radončićem biti u koaliciji, inače teško je s gospodinom Radončićem imati bilo kakvu relaciju.
(Voditelj: Kakvi su vaši odnosi?) Nikakvi. Pozdravimo se ovako kad se sretnemo, recimo, kad dođe gospodin Junker, pa se eto pozdravimo.
(Voditelj: Ima li šanse da se ponovo pomirite?) Ne bih rekao mada u politici važi ono nikad ne reci nikad, ne bih rekao s ovom pameću.

Fahrudin Radončić: Ja ne znam da li trebam da skočim s tornja da dokažem da nas učešće u vlasti ne zanima.

A evo i kako njihove izjave zvuče ovih dana, nakon što je postalo jasno da će SBB ponovo u koaliciju s SDA:

Fahrudin Radončić, danas: Nisam skočio, nemam suicidalne misli. Naš ulazak u vlast je sticajem okolnosti i najmanje je to bio interes SBB da mi uđemo.

Bakir Izetbegović: Procijenili smo zajedno da smo u prethodnom mandatu zaista stvorili sve preduslove da ovaj koji je nastupio 18. dakle ovaj 2018. – 2022. mandat bude jedan uspješan, da se pokrene masovna izgradnja.

Da li su onda protekle četiri godine, umjesto konkretnih rezultata, bile samo priprema za naredne četiri? I šta će sada biti s Kantonom Sarajevo? Čiji budžet doseže gotovo milijardu maraka. A vlast uz Našu stranku, Narod i pravdu, DF, SDP čini i SBB? Interesantno je – ponovni ulazak SBB u vlast s SDA podržava nekadašnji član, kasnije protivnik SDA, Elmedin Konaković. Podržavaju i pojedinci iz Naše stranke.

“Nema nagovještaja da bi sve ovo moglo uticati na kantonalni nivo. Ja ulazak SBB-a i SDA posmatram tako da to može biti jako dobar za vladu na kantonalnom i federalnom nivou, jer će mnogo olakšati vertikalnu komunikaciju”, kaže Damir Marjanović, Naša stranka.

U međuvremenu, mnogi, posebno putem društvenim mreža, osuđuju prije svega predstavnike Naše stranke, posebno SDP-a, što su sa oko 300 hiljada osvojenih glasova – umjesto ljevice vlast prepustili drugima. SDP odgovara:

“Mi smo dobili 150 hiljada glasova građana tako što smo rekli da nećemo formirati vlast s SDA i njima sličnima i bila bi prevara sada tih glasača koji su nam dali povjerenje da mi formiramo vlast bez njih i da idemo sada s SDA”, smatra Irfan Čengić, SDP.

Svojevremeno je i Demokratska fronta bila čvrsta u stavu – ne s SDA. 2015. čak su i napustili koaliciju s tom strankom. Danas, ponovo zajedno. U konačnici stranka koja je osvojila najveći broj glasova, SDA – dolazi u situaciju gdje bi u organima vlasti mogla imati najmanje pozicija. Očekuju li upravo zbog toga saradnju s DF-om i SBB-om i u kantonima u kojima su trenutno opozicija?

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad