Bivši radnici Vitezita nakon ministrovog poziva odustali od puta u Sarajevo

N1

Dvadesetak radnika Vitezita rano jutros krenulo je iz Viteza ka Sarajevu, tačnije Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Od Vlade traže uvezivanje radnog staža za njih blizu 40. Resorni ministar Nermin Džindić poručuje, zvanično nije dobio zahtjeve bivših radnika tvornice eksploziva, no spreman je razgovarati. U izjavi za N1 pozvao ih je na sastanak, i to u ponedjeljak u deset časova.

Već 26 godina, ovih dvadesetak radnika, ne rade u Vitezitu, gdje su im, kažu i danas radne knjižice. Radni staž im je uvezan do 2000. godine, no to nije dovoljno za odlazak u penziju. Od Vlade FBiH očekuju da im uveže preostale godine.

“Potrebno mi je ovu boračku da dobijem kada napunim 57 godina, za godinu dana ću ispuniti, e sad mi fali staža. Ako mi se uplati, onda ću moći. Fali mi još, bar na 20 godina, da napunim. Fali mi još sedam, osam godina”, kaže Muhamed Patković.

“Sad ću imati 59 godina, a treba da mi oni uplate još 13 godina. To je trebalo biti prije ovih izbora, i otišli su svi papiri u Sarajevo. Kao poslije izbora će uplatiti. I ništa”, dodaje Hanifa Uznotri.

Za ovih dvadesetak, i još dvadesetak koji nisu krenuli put Sarajeva procjenjuju potrebno je blizu milion KM.

Bivši radnici Vitezita, na put dug 60 km, krenuli su jutros u osam časova. Procjenjuju da će dnevno prelaziti oko 20 km. To bi značilo da će se pred Vladom FBiH, što im je kranji cilj naći prekosutra.

“Sve što smo tražili do sada je da nas primi premijer Novalić ili resorni ministar Džindić nisu ni jedan, od prvog mjeseca ja to tražim, poslao sam više upita i zahtjeva, međutim nisam dobio niti jedan odgovor. Tako su ljudi odlučili da idemo tamo da tražimo nešto pred Vladom FBiH”, poručuju bivši radnici.

Iz Vlade kažu, ne znaju koji su zahtjevi bivših radnika, ali su spremni na razgovore.

“Evo ja im odmah zakazujem u ponedeljak u deset neka dođu bez ikakvih problema, neko uže rukovodstvo, njihov predstavnik i dva tri radnika, ja ću ih primiti, saslušati, vidjeti šta može i odmah konkretno pomoći”, ističe ministar Nermin Džindić.

Nakon ovog poziva, radnici koji su stigli do Kaknja, odlučili su odustati od puta za Sarajevo. Kažu u ponedeljak će na sastanak u Vladu Federacije.

Na isti potez radnici Vitezita su se odlučili i 2017. godine, tada je Vlada FBiH ispunila njihove zahtjeve što je omogućilo penzionisanje 19 njihovih kolega. Iz Vlade kažu u tekućem mandatu za uvezivanje staža radnicima uplatili su blizu 30 miliona KM. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad