Kukić za N1: Zašto je Demokratska fronta potrebna Stranci demokratske akcije

Vijesti 18. maj 201909:18 > 09:52
N1

Univerzitetski profesor Slavo Kukić kazao je danas za N1 da je jako važan detalj u formiranju koalicije između SDA, SBB-a i DF-a zapravo pokušaj da se formiraju nove vlade u kantonima. Posebno se to, prema njegovom mišljenju, odnosi na Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton.

Sama koalicija je, dodao je, bila očekivana.

To je bilo očekivano iz izjava u zadnjih dvadesetak dana. Nema tu ničeg specijalnog. Postoje različita objašnjenja od lidera SBB-a i DF-a. Objektivno, SDA nije bila potrebna ta koalicija matematički. Ali važno im je zbog stvaranja dojma da im je nacionalno jedinstvo važnije od pozicija u vlasti. Uvlačenje SBB-a im je važno da sutra ne bi sama preuzimala odgovornost za promjene Ustava za koje je SDA spremna. DF im te reforme po mojoj procjeni, neće podržati, ali SBB hoće”, ocijenio je gost Novog dana.

Naglasio je da važnost tog detalja u pokušaju preuzimanja vlasti u kantonima.

”Na koncu, DF joj je potreban kako bi onemogućila Radončića da na Federalnoj razini s HDZ-om blokira. I još jedan jako važan detalj. Važna je SDA ta koalicija i zbog pokušaja da preuzme kantonalne vlade, tuzlansku i posebice sarajevsku”, rekao je Kukić za N1.

Uskoro video kompletnog razgovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad