Kovačević za N1: SNSD-ov prijedlog za saradnju s NATO-om

Vijesti 18. maj 201912:16 > 12:30
N1

Radovan Kovačević, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kazao je danas za N1 da ova stranka nema ništa protiv saradnje Bosne i Hercegovine s NATO-om uz naglasak da ta saradnja ne treba da ide u smjeru punopravnog članstva u ovom savezu.

On je dodao da u tom smislu, SNSD ostaje privržen Rezoluciji o vojnoj neutralnosti donesenoj u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

‘Bosna i Hercegovina već sarađuje s NATO-om na nivou IPAP-a (Individual Partnership Action Plan) s tim što taj sporazum ističe u decembru ove godine. Naš stav je poznat, mi nemamo ništa protiv saradnje s NATO-om, ali smatramo da ta saradnja ne treba da ide da mi postanemo član NATO-a. U tom smislu, ostajemo potpuno privrženi Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koja je donesena u NSRS. Nemamo ništa protiv da postoji ta saradnja i da se dogovara na godišnjem nivou, ali bilo koja vrsta sporazuma o saradnji s NATO-om mora jasno naznačeno da to ne podrazumijeva MAP i taj sporazum mora da podrazumijeva i to da jasno bude naglašeno da to ne podrazumijeva put za članstvo u NATO”, rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, o tim pitanjima se dosad već govorilo.

‘O tim pitanjima se uvijek govorilo, o konkretnim rješenjima nije. Postojeća saradnja s NATO-om može da bude produžena i dogovarana na godišnjem nivou, ali to ne može biti članstvo u NATO-u”, ponovio je Kovačević.

Naglasio je da će o ovom pitanju vjerovatno biti govora na narednom sastanku lidera stranaka koje bi trebale činiti vlas na državnom nivou.

”Ne mogu konkretno da govorim, vjerovatno bi u toku sljedeće sedmice trebao da bude novi sastanak Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Pretpostavljam da će se na tom sastanku vjerovatno razgovarati o ovoj temi”, najavio je on.

”To je SNSD-ov prijedlog i način na koji je saradnja s NATO-om prihvatljiva SNSD-u. Podrazumijeva da saradnja s NATO-om bude na onom nivou na kojem trenutno s NATO-om sarađuje Republika Srbija i to je nešto s čim mi nemamo problem”, zaključio je on.

Nije poznat termin najavljenog sastanka lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a. O IPAP-u se iz SDA i HDZ-a još uvijek nisu oglasili.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad