Vodostaji u opadanju

Vijesti 19. maj 201908:49 > 08:51
Anadolija/Ilustracija

Smanjene količine padavina ili njihov potpuni prestanak uzrokovao je pad vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini.

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću u odnosu na jučer opao za dva centimetra i iznosi 56 centimetara sa tendencijom daljnjeg pada. Inače, kritična tačka za rijeku Unu je 100 centimetara.  U padu je i nivo rijeke Sane koja je u Sanskom Mostu na razini od 206 centimetara. Kritična tačka za rijeku Sanu iznosi 380 centimetara.

Slično je i sa drugim rijekama Miljackom, Bosnom i Jalom, koje su također u opadanju ili stagnaciji na pojedinim dijelovima svoga toka.

U proteklom periodu inače, najviše kiše ponovno je zabilježeno u Krajini, ali ni blizu u odnosu na padavine koje su registrovane u proteklim danima.

Naime, najviše padavina registrovano je u Sanskom Mostu i to 16 litara po metru kvadratnom što je znatno manje nego ranijih dana kada je bilo registrovano i više od 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Slabijih padavina bilo je i na području Banja Luke, Bijeljine, Bjelašnice, Bosanskog Novog, Čemerna, Gradačaca, Ivan-Sedla, Livna, Mostara, Neuma, Nevesinja, Prijedora, Sarajeva, Sokoca, Tuzle i Zvornika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad