Svečana sjednica Općinskog vijeća Bugojno povodom Dana općine

Vijesti 19. maj 201914:54 > 14:56
N1

S manje euforije i manjim brojem događaja u odnosu na protekle godine obilježava se 20. maj, Dan općine Bugojno.

Tako će sutra biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će Javnoj ustanovi “Dom zdravlja” u tome gradu biti uručena “Plaketa općine Bugojno” za doprinos razvoju općine u javnom, zdravstvenom, privrednom i društvenom sektoru.

U organizaciji Gradskog folklornog ansambla “Bugojno”, s početkom u 20.45 sati, na platou ispred Kulturno-sportskog centra bit će održan koncert narodnih igara i pjesama, nakog čega je predviđen vatromet.

Bugojno je status općine dobilo 1870., a 20. maja 1886. prvi put je zasjedalo Općinsko vijeće, u kojem su participirali predstavnici svih naroda, koji su u to vrijeme živjeli na području bugojanske općine.

Ovaj događaj predstavlja prvi oblik parlamentarizma, demokratije i političkog djelovanja kroz državne institucije sistema u Bugojnu, zbog čega je Općinsko vijeće 19. maja 2008. usvojilo odluku da se 20. maj obilježava kao Dan općine Bugojno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad