Imućniji nosioci pravosudnih fukcija: Sutkinja Zahiragić posjeduje 6 stanova

Vijesti 19. maj 201917:47 > 19:01
N1

Reformisano i nezavisno pravosuđe jedan je od glavnih postulata Evropske unije. U borbi protiv teške korupcije i organiziranog kriminala bh. pravosuđu u naredne dvije godine trebao bi pomoći poseban tim iz Francuske sa četiri miliona maraka. U javnosti, ipak, bez optmizma. Sumnjaju na stečenu imovinu tužilaca i sudija, što potvrđuju i novinarska istraživanja, u kojima se navodi da mnogi posjeduju po nekoliko stanova, apartmana i zemljišta.

Među imućnijim nositeljima pravosudinih funkcija je, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Dragica Glušac. Tužiteljica Republičkog tužilaštva. Sin, kćerka i ona posjeduju četiri stana u Banjaluci. Apartman u Herceg Novom. Poslovne prostore, zemljišta, garaže. Sutkinja sarajevskog Kantonalnog suda – Adisa Zahiragić, sa suprugom, posjeduje, čak 6 stanova, u Sarajevu ili Neumu, apartmane, vikendice, zemljišta, garaže. Oboje godinama, kazala je za CIN Zahiragić – imaju visoka primanja. No, većina imovinskih kartona nosilaca pravosudih funkcija, i dalje je nedostupna javnosti. Ako i postoji sumnja u nelegalno stečenu imovinu, da li će tužioci i sudije sami protiv sebe pokretati postupke?

“Mi sad pažnju previše usmjeravamo na sudije i tužioce, a ne usmjeravamo pažnju na to zašto se ne rade predmeti koruptivnih djela, zašto nemamo presude, velike za ta djela, pa da možemo u konačnici imati presuđenu korupciju i znati kako i šta, pogotovo ako je riječ o visokopozicioniranoj osobi”, ističe Erna Mačkić.

No, pravosuđu veliki dio javnosti, političke i stručne već izvijesno vrijeme spočitava nerad. Proteklih nekoliko godina, sudije i tužioci na najvišem nivou u centru su najrazličitijih skandala. Od disciplinskih do krivičnih prijava. Evropska unija će za saradnju s pravosudnim institucijama BiH, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u narednom periodu uložiti 4 milliona maraka, putem projekta EU4justice. Novinari su pitali – je li riječ o bacanju novca, s obzirom na to da već godinama bh. pravosuđa nije otvorilo ili završilo niti jedan ozbiljan predmet u ovoj oblasti?

“Kada se odbaci neka prijava mi predlažemo da se otvori diskusija o pokretanju obavezne istrage čak i ako se predmet odbacuje. Mora postojati drugi mehanizam za žrtvu, za oštećenog da se vrati sudu, da se vrati tužilaštvu i da otvori drugu istragu. Takav mehanizam postoji u nekim zemljama uključujući i Francusku i to je itekako relevantno. Tužilac ako misli da nema dovoljno dokaza odbacuje prijavu i ne pokreće istragu, a vi kao žrtva možete kroz drugi mehanizam obavezati tužilaštvo da otvori istragu”, navodi Isabelle Arnal, francuska tužiteljica.

“Neka od pitanja kojima se bavimo u ovom projektu su disciplinske mjere koliko su djelotvorni akteri vladavine zakona, koliko su djelotvorne disciplinske mjere. VSTV je nedavno usaglasio način o ocjeni učinka i to je bitno pitanje i iz svih tih procesa se vidi ko su hrabri i ko su dobri ljudi. To je sve dio paketa, prema tome i da hoćemo se na to fokusirati i daćemo podršku onima koji nešto čine umjesto onima koji koče”, dodaje Khaldoun Sinno, Delegacija EU u BiH.

Skandala kao i komentara o neradu i nestručnosti nije pošteđeno upravo ni Visoko sudsko i tužilačko vijeće, kao prvo u lancu pravosuđa. Predsjednik Milan Tegletija kaže – borba protiv kriminala i korupcije nije isključivo u rukama pravosuđa.

“Ako se skoncentrišete samo na pravosuđe, možete izmijeniti sve sudije i sve tužioce nećete dobiti nikakav novi rezultat. Mora se sistem drugačije urediti, imate prvo agencije za sprovođenje zakona, policiju, imate jako slabe linkove između tužilaštava i policije. Sistem krivičnog gonjena se mora značajno ojačati, naravno da to podrazumijeva i jačanje tužilaštava i njihovih kapaciteta”, pojašnjava Tegletija.

Upravo je povezivanje sistema jedan od ključnih ciljeva novog EU projekata, koji se odnosi na bh. pravosuđe, stava je i Tegeltija. Jedino se organizovani sistem – može adekvatno izboriti s organizovanim kriminalom. No, da li će dvije godine koliko traje projekat i četiri miliona maraka biti dovoljni da pokrenu procese?

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad