Iz NATO štaba u Sarajevu objasnili šta je Godišnji nacionalni program

Vijesti 20. maj 201912:40 > 12:43
N1

Sjedište NATO-a u Briselu je u decembru 2018. godine uputilo poziv Bosni i Hercegovini da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) koji je, kako su naveli iz NATO-a, sljedeći važan korak u partnerstvu BiH i NATO-a.

“Ne radi se o odluci o članstvu niti se time članstvo podrazumijeva. ANP je tehnički dokument, lista reformskih prioriteta i ciljeva koje priprema i izrađuje BiH, a koji pomaže u usmjeravanju reformskih procesa i aktivnosti”, istakli su te dodali:

“Taj alat može pomoći BiH da ostvari napredak na različitim poljima, što obuhvata efektivnije i efikasnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, bolji odgovor na prirodne katastrofe, veću interoperatibilnost sa članicama NATO-a i partnerima, uključujući i sve zemlje u regiji, kao i veći doprinos sveukupnoj sigurnosti u regiji”.

S tim u vezi, kako su istakli, NATO u potpunosti uvažava suverenitet i neovisnost zemlje.

“Na Bosni i Hercegovini je odluka da prihvati poziv i podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program”, naveli su iz NATO štaba u Sarajevu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad