Džihić o odnosu Dodika i Strachea: Bilo je i privatnih kontakata

Vijesti 20. maj 201916:57 > 19:51
N1

Politički skandal, nakon objave videa o razmjeni novca i moći u Austriji, polako dobija epilog. Vicekancelar Heinz Christian Strache podnio je ostavku, kancelar Sebastian Kurz raspustio je koalicijsku vladu a vanredni izbori mogli bi biti održani u septembru. Vedran Džihić, naučni savjetnik na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku i predavač na Univerzitetu u Beču uživo iz austrijske prestonice komentarisao je posljednje događaje ali i odnose Dodika i Strache-a.

“Ovo je neka vrsta političkog Armagedona koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Posljednja informacija je da su se dogodili susreti političkih lidera, treba da donesu odluku kako i na koji način će se organizovati politički život do narednih izbora. Čini mi se da je prilično očigledno da će se svi ministri Slobodarske stranke povući iz vladajuće koalicije, da ćemo imati parlamentarnu debatu gdje će biti postavljeno i pitanje povjerenja kancelaru Kurtzu. Nalazimo se u nekoj vrsti brakorazvdone parnice koja je mnogo žestoka, mnogo je prljavog veša tu”, kazao je Džihić.

Zvaničnici iz Rusije negirali su povezanost sa ovim političkim skandalom a austrijske pravosudne institucije saopštile su kako za sada neće provoditi zvaničnu istragu jer nedostaje cijeli kontekst, odnosno video, no kako kaže Vedran Džihić, to još uvijek nije definitivno odlučeno:

“Kurz je danas napomenuo da postoji mogućnost krivičnog gonjenja Strache-a i Gudenusa. Mi još ne znamo šta se krije u tih šest sati video snimka, javnost je vidjela samo nekoliko minuta. Biće to definitivno predmet sudske istrage, neki čak govore da se tu nalazi niz novih detalja koji mogu dovesti do krivičnog postupka. Jutros su se pojavili novi podaci koji ukazuju na to da je Gudenus imao kontakt sa Rusima i sa tom navodnom nećakinjom ruskog oligarha, tu zaista imamo mnogo otvorenih pitanja.”

Strache i njegova desna ruka Johann Gudenus održavali su dobre kontakte sa političkim predstavnicima iz regiona a na samom snimku Strache je komentarisao Hrvatsku i Srbiju, odnosno koliko je dobro investirati u tim državama.

“Zadnjih nekoliko godina postojala je intezivna veza između Dodika, Dačića i struktura Slobodarske stranke u Beču. Gudenus i Strache su na kraju krajeva dobili orden Republike Srpske, za zasluge u RS i srpsko pitanje. Ta veza je bila očigledno političke prirode jer je Dodik očekivao neku vrsu podrške od zemalja iz EU. Definitivno je bilo i privatnih kontakata jer je i sam Dodik bio na svadbi Gudenusa (Stracheova desna ruka) i njegove supruge koja je porijeklom iz Banjaluke”, naglasio je Džihić.

S obzirom na to da je snimak nastao u ljeto 2017. godine a objavljen je tek sada u jeku kampanje za austrijski parlament, u javnosti se postavlja pitanje da li ova afera ima veze sa predstojećim izborima za evropski Parlament.

“Očigledno je da je neko svjesno odabrao upravo ovaj momenat kada Slobodarska stranka ne može da reaguje na pravi način do izbora koji će se održati sljedeće nedjelje. Ovo uzdrmava evropsku desnicu baš kada je imala vjetar u leđa. Spekuliše se ko bi mogao da napravi ovu klopku, spominjao se jedno vrijeme i jedan njemački satiričar koji je rekao da će objaviti nove snimke u vezi sa ovom aferom ali zaista nemamo pouzdan podatak ko stoji iza svega toga”, ustvrdio je Džihić za N1.

On je dodao da je veliki broj birača u Austriji zgrožen video snimkom zbog čeka će izborni efekat za Slobodarsku stranku biti negativan. Kazao je kako im neće pomoći ni žrtvena kampanja zasnovana na teoriji zavjere, koju trenutno vode.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad