Bosnian Advocacy Center uputio pismo ambasadorici Njemačke: Tražimo izvinjenje

Vijesti 21. maj 201911:48 > 12:00
AFP

Organizacija Bosnian Advocacy Center uputila je njemačkoj ambasadorici u Bosni i Hercegovini Christiani Hohmann pismo u kojem se traže izvinjenje nakon posjete kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj i pojavljivanju na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu gdje je nastupio i kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson sa pjesmom "Lijepa li si" u kojoj se spominje i tzv. Herceg-Bosna.

U pismu organizacije Bosnian Advocacy Center se navodi da su Bosna i Hercegovina i Njemačka godinama bile veliki prijatelji i saveznici, te da je kancelarka Angela Merkel više puta dokazala svoju posvećenost jačanju veza između naših zemalja.

“Vidjeli smo da je gospođa Merkel prisustvovala HDZ-ovom skupu 18. maja 2019., što je još jednom potvrdilo njen stav da podržava zemlje regije u jačanju njihove pozicije u EU. Ipak, bili smo razočarani time što je takozvana Herceg-Bosna veličana tokom ovog skupa. Takozvana Herceg-Bosna je paradržava osnovana 1991. godine, pred samu agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Njeno vodstvo je osuđeno za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Hiljade osoba u Bosni i Hercegovini, različitih etničkih pripadnosti, bile su žrtve strašnih zločina koje je počinila takozvana Herceg-Bosna. Pjesmu koja veliča Herceg-Bosnu tokom skupa je izveo neo-nacistički pjevač Marko Perković Thompson koji, čak, veliča Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH), nacističku marionetsku tvorevinu iz perioda 1941-1945.”, navodi se u pismu.

Kako navode, “iako nije adekvatno opravdanje, mogli bi i razumjeti da gospođa Merkel i njen tim nisu znali da će Thompsonova pjesma biti izvedena na skupu”.

“Ipak, razočarani smo jer izjava isprike (do momenta slanja ovog pisma – 20. maj, 15 sati) nije objavljena na stranici ambasade ili stranici kancelarke Merkel. Zbog toga, gospođo Hohmann, kao Vaš iskren prijatelj i saveznik, nadamo se i očekujemo da ćemo vidjeti adekvatnu reakciju na ovaj sklop nejasnih okolnosti, koji bi mogao biti protumačen kao odobravanje ovakvih ideja. Zastrašujući politički projekti, kao što je onaj koji je slavljen na iznad pomenutom skupu, je nešto što nikad ne bi trebalo biti legitimizirano ili pohvaljeno u modernoj Europi. To sigurno nije u skladu sa europskim vrijednostima o kojima je gospođa Merkel govorila na skupu”, navodi se u pismu koje potpisuje Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center.

Ovaj skup i učešće Merkel kritikovali su i mnogi njemački mediji. Berlinski Der Tagesspiegel piše kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma “zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi”.

Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dvije stvari – govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg – te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma “Lijepa li si”.

VEZANE VIJESTI

Berlinski list piše kako njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podsjeća da su “koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj”.

Der Tagesspiegel navodi kako “ni počasnog govornika Manfreda Webera očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom ‘kriminalne udruge’ za etničko čišćenje Hercegovine tijekom rata u Bosni”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad