Šarović o nedolasku ministara iz HDZ-a na sjednicu Vijeća ministara BiH

Vijesti 21. maj 201912:45 > 12:46
N1

Ministri iz HDZ-a BiH nisu se pojavili na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Iako još uvijek nema zvaničnih informacija o razlozima zbog kojih navedeni ministri nisu došli, ministar Mirko Šarović objasnio je moguća rješenja navedene situacije.

“Smatram da je naša obaveza da prisustvujemo sjednicama Savjeta ministara BiH jer smo za to plaćeni, to je naša obaveza i to očekuju građani. Formiranje novog Savjeta ministara je pitanje političkih stranaka, mi smo u mandatu bez ograničenja do onog momenta dok se ne uspostavi novi saziv Savjeta ministara BiH. Pred nama je mnogo obaveza, stvari koje očekuju građani, privreda i druge institucije u ovoj zemlji. Imao sam konsultacije sa Mektićem i Crnadkom, naš stav je i insistirat ćemo na tome kod predsjedavajućeg Savjeta ministara da na vrijeme obavijesti sve ministre u ovom sazivu za redovnu sjednicu sljedeće sedmice, da se otklone određene proceduralne manjkavosti ako ih ima i da tada vidimo da li je na sceni eventualno nešto drugo”, kazao je Šarović.

Kako je kazao, ukoliko u ovom slučaju bude nešto drugo, tražit će od predsjedavajućeg Savjeta ministara da se primjene zakonske mogućnosti, da se obezbijedi da ovo tijelo funckioniše, da eliminišu bilo koju mogućnost namjerne opstrukcije rada Savjeta ministara.

“Rad ovog Savjeta ministara ne može se zasnivati na telefonskim sjednicama. Na telefonskim sjednicama rješavaju se manje važna pitanja, suštinska pitanja su za redovnu sjednicu. Već imamo toliko materijala, za najmanje dvije, tri sjednice preko 60 novih tačaka. Neke od njih su i finansijske prirode, obaveze BiH. Svako neodržavanje sjednice Savjeta ministara negativno se odražava na ukupnu ekonomsku političku i svaku drugu sliku u BiH. Postoje zakonske mogućnosti, zakonodavac je predvidio i ovakve moćnosti znajući kakvi smo i u kakvu situaciju možemo dovesti cijelo društvo i da možemo zloupotrijebiti institucije zarad nekih drugih ciljeva”, poručio je Šarović.

Kako je naveo, postoje modeli, odnosno varijante u kojem predsjedavajući vrši neophodne konsulatacije.

“U slučaju postizanja tog konsenzusa, je najoptimalnija varijanta. Ukoliko se taj konsenzus ne postigne, onda postoje zakonske i poslovničke mogućnosti da se omgući rad Savjeta ministara sve do onog momenta dok se ne izabere drugi, bez mogućnosti opstrukcije bilo koga u ovom personalnom sazivu”, kazao je Šarović.

Poručio je da je njihova obaveza da rade sve do onog momenta dok se ne izabere novi saziv.

“Ne postoji tehnički mandat, postoji puni mandat do izbora novog saziva Vijeća ministara. To je odgovornost svakog od nas i zbog toga primamo platu koja nije mala i koja je predmet kritika mnogih, pa i vas novinara”, naveo je Šarović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad