Pretresi na devet lokacija u FBiH, uhapšeno devet osoba

Vijesti 21. maj 201914:43 > 14:48
FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH, danas započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Akciza“ na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog Kantona, a vezano za krivično djelo "Organizovani kriminal" a u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje“ i „Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda“.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na 10 lokacija na području Općina Mostar, Grude i Široki Brijeg, te je uhapšeno devet osoba, koja se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, na način da su u periodu od sredine decembra 2018. do maja 2019. godine, organizovano s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duhan i duhanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, a kako je to propisano zakonodnavstvom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1.300 kilograma duhana, mašine za rezanje i pakovanje duhanskih proizvoda, veća količina cigareta bez akciznih markica, vage za vaganje, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima. 

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Značajnu poršku prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad