Mašić o isključenjima iz SDP-a: Nije bila jednostavna odluka

Vijesti 21. maj 201918:03 > 18:14
N1

Politički direktor SDP BiH Damir Mašić je za N1 govorio o razlozima isključenja iz stranke nekoliko dobro poznatih imena koje se desilo proteklog vikenda.

Isključenja iz SDP-a?

“Zavisi s koje strane gledate. Naravno to nije bila jednostavna odluka, to sam čak na Twitteru napisao da smo donijeli tešku odluku, ali jedinu ispravnu odluku. Nismo imali izbora, nego postupiti sukladno našem statutu i primjeniti statut u delikatnoj situaciji. S druge strane, niti jedna odluka organa ne postoji niti je ovlastila nekoga da ulazi u proces formiranja političkog subjekta. Radilo se direktno o narušavanju, ne samo interesa SDP-a, nego i onoga što pokušavamo posljednjih godina. Mi se nastojimo vratiti na neke periode poput 2010. kada smo bili politički subjekt broj 1”, kazao je Mašić.

Da li se moglo razgovarati još?

“Mi smo demokratska stranka i nije sporno različito razmišljati u odnosu na predsjednika stranke ili bilo koga. Stoji argumentacija i ta koju ste rekli, ali da li mi više možemo da tolerišemo, radi se o ljudima i da li mi možemo više da tolerišemo situacija u kojoj se radi protivno SDP-u”, dodao je i kazao:

“U osnivačkom aktu, mislim da u članu 6 stoji vrlo jasno da je intencija toga da bude politički subjekt”.

Mašić je kazao da ne želi govoriti “loše protiv stranke niti protiv pojedinaca”.

“Postoji nekoliko netačnosti. Na mjesto ministra sam bio izbor Nermina Nikšića, bio sam dio press centra preko Svetozara Pudarića. Apsolutno ne želim ugroziti ni svoj, ni njegov kredibilitet, ni kredibilitet SDP-a. Neću reći nijednu lošu riječ, ali ono što moram reći jeste da stvari koje su rađene i od gospodina Lagumdžije nisu u interesu SDP-a”.

“Nije problem imati različito mišljenje, ali ukoliko vi tim mišljenjem nanosite štetu SDP-u u javnom diskursu, onda imamo problem. Ja ne vidim zaista potrebu da se ta pitanja otvaraju u intervjuima”, dodao je Mašić.

Da li je stranka destabilizirana?

“Ne mislim da je posebno destabilizirana, jer je stranka jača i veća od svakog pojedinca”, kazao je Mašić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad