Oči javnosti uprte u prvog čovjeka VSTV-a

Vijesti 21. maj 201918:15 > 19:22
N1

Oči javnosti uprte su u Milana Tegeltiju prvog čovjeka institucije za uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Magazin Žurnal je objavio da je predsjednik VSTV-a umiješan u koruptivne radnje. Konkretno, da je trgovao krivičnim istragama. Sam Tegeltija sve demantuje dok ga ministar sigurnosti Dragan Mektić poziva na ostavku.

U tekstu Žurnala navodi se da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da kako tvrdi Žurnal ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca. Alešević se požalio na nefunkcionisanje rada Tužilaštva KS.

Naime, hala koju on iznajmljuje, založili su biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu, a SIPA-a je navedene osobe prijavila Tužilaštvu KS, ali predmet nikad nije okončan, piše Žurnal.

Oglasio se i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

“Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji iz prostog razloga što u nikakvoj korupciji nikada u životu, pa ni u slučaju o kojem se govori u navedenom tekstu, nisam ni na koji način učestvovao, te se radi o zlonamjernoj konstrukciji usmjernoj na pokušaj moje diskreditacije. Pomenutog inspektora SIPA-e gospodina Marka Pandžu sam susreo dva puta u životu. Inspektor SIPE Marko Pandža me je preko zajedničkog prijatelja zamolio da saslušam izvjesnog čovjeka iz Krajine koji se suočava sa problemima zbog neefikasnog rada Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu koji bi po njemu mogli ukazivati na određene nepravilnosti u radu tog tužilaštva”, izjavio je Tegeltija.

Demant prvog čovjeka VSTV-a za N1 komentarisao je Avdo Avdić – novinar Žurnala koji je objavio priču.

“Potpuno očekivana reakcija Milana Tegeltije. Jer ne znam da je ikad ijedan zvaničnik potvrdio da je kriminalac? Sreća da postoje dokazi koji potvrđuju svaku riječ iz našeg teksta”, kazao je Avdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je predsjednik VSTV-a učestvovao u izvršenju krivičnog djela. Poručuje da će se sve učiniti da dođe do zataškavanja ove afere, i da će ona, kako kaže, biti ili kraj države BiH ili kraj kriminalnog pravosuđa. I šalje poruku predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji.

“Milane ne govoriš istinu. Milane lažeš. Ovo ima svoj daljni epilog. Milane makar imaj malo odgovornosti prema ovoj državi i narodu. Priznaj ovo do detalja šta je pozadina. Skloni se pod hitno sa ove pozicije i funkcije”, kategoričan je Mektić.

U Žurnalovom tekstu objavljeni su transkripti razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije sa Aleševićem, u kojima Tegeltija obećava da završiti predmet u Tužilaštvu KS. Predsjednik VSTV-a najavljuje tužbu za klevetu zbog kako navodi pokušaja njegove diskreditacije, dok iz Žurnala odgovaraju da posjeduju dokaze za sve napisano.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad