Dodik o Tegeltiji, vrijeđao Avdu Avdića i Žurnal, pa se izvinio (VIDEO)

Vijesti 22. maj 201913:05 > 13:10
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je danas o objavi portala Žurnal u kojoj navode da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija umiješan u koruptivne radnje, odnosno da je trgovao krivičnim istragama. Dodik je prvo napao kolegu Avdu Avdića koji je objavio priču, a onda se i izvinio.

Dodik je kazao da je Tegeltija ušao u VSTV sa visokom ambicijom da uvede red.

“I kao svi što dolaze sa tom ambicijom, završava na ovaj način, lažnim optužbama, vjerujem. Ovo je sve izgubilo smisao. Ja sam protiv VSTV-a da postoji ovakvo, ono je vanustavno. Ne može jedna grupa ljudi da formira i imenuje sve sudije i tužioce u BiH. Ovo je nakaradno, ovo ništa ne valja. Ja hoću da sudije i tužioci imaju odgovornost. Najveće urušavanje pravosudnog sistema sistema uradile su sudije i tužioci. Političke presude, politički progoni, završavaju se na taj način. Ja vjerujem da Tegeltija o tome nema odgovornosti. Ne mogu ni za koga ništa da posebno garantujem, ali ne vjerujem tim namještenim”,  kazao je Dodik, te vrijeđao kolegu Avdu Avdića i portal Žurnal. Nakon negodovanja kolegice Adise Imamović, Dodik se izvinio.

Pogledajte video.

U tekstu Žurnala navodi se da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da kako tvrdi Žurnal ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca.

Alešević se požalio na nefunkcionisanje rada Tužilaštva KS. Naime, hala koju on iznajmljuje, založili su biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu, a SIPA-a je navedene osobe prijavila Tužilaštvu KS, ali predmet nikad nije okončan, piše Žurnal.

VEZANE VIJESTI

U Žurnalovom tekstu objavljeni su transkripti razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije sa Aleševićem, u kojima Tegeltija obećava da završiti predmet u Tužilaštvu KS. Predsjednik VSTV-a najavljuje tužbu za klevetu zbog kako navodi pokušaja njegove diskreditacije, dok iz Žurnala odgovaraju da posjeduju dokaze za sve napisano.

Nakon objave portala Žurbal, za sutra je najavljena vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu sjednice je samo jedna tačka – Informacija predsjednika VSTV-a BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad