Neprijavljeni migranti na ulasku u BiH otkriveni u vozilima Bugarske i Moldavije

Vijesti 22. maj 201914:39 > 14:40
N1

Radeći na sprečavanju ilegalnih migracija preko teritorija Bosne i Hercegovine, pripadnici Granične policije BiH su 21. maja 2019. godine na međunarodnim graničnim prijelazima Rača i Karakaj, na ulasku u BiH, otkrili sedam neprijavljenih migranata, prenosi Anadolija.

U oba slučaja, migranti, šest Afganistanaca i jedan Pakistanac, bili su sakriveni u teretnim motornim vozilima, nacionalnih oznaka Bugarske i Moldavije. Na prijelazu Rača, migranti su otkriveni korištenjem specijalističke opreme, dok su na prijelazu Karakaj otkriveni u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Svih sedam stranih državljana predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH i, u postupku readmisije, vraćeni su na teritoriju Republike Srbije.

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, istog dana kontrolom dvoje državljana Republike Turske otkrili su dvije falsificirane Šengen vize Republike Francuske i falsificirani pečat za ovjeru viza. Vize i pečat otkriveni su na drugoj liniji graničnih provjera prilikom pregleda njihovog prtljaga. Državljani Turske, na Međunarodni aerodrom Sarajevo, stigli su letom iz Istanbula. 

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ”krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, prema čijem je nalogu državljanima Turske odbijen ulazak u BiH. Falsificirane vize i pečat su privremeno oduzeti, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad