Ko je odgovoran što nema pomaka u formiranju Vijeća ministara?

Vijesti 22. maj 201916:41 > 18:20
N1

SDA sarađuje u institucijama vlasti s nelegitimnim predstavnicima Srba, kaže Milorad Dodik. Upravo je, navodi, ta stranka najodgovornija što je dogovor o formiranju Vijeća ministara bez pomaka.

Napominje – neće pristati na uslovljavanja. Pogotovo kada je riječ o MAP-u. Komentariše i odnos s Željkom Komšićem nakon što je ovaj protiv njega podnio krivičnu prijavu.

“To da ja sada napore ulažem da razgovaram s Komšićem o formiranju vlasti, ne pada mi napamet on i nije relevantan u tom pogledu. Sad se još više usložnila situacija oko formiranja federalnih struktura vlasti nakon najava gospodina Komšića od jučer. Nemam pojma o čemu je pričao, što se tiče njegove tužbe to je njegova stvar, eto mu. Šta da mu kažem?”, kazao je Dodik.

U interviewu za N1, upravo je krivična prijava razlog zašto je Dodik rekao da je politički završio s Komšićem. A Komšić opet odgovara:

“Ne znam ni da sam nešto započeo s Dodikom. Dodik ima pravo da se ljuti, ali prevashodno na sebe. Ja ga nisam podstrekivao da radi i govori to što je radio i govorio. Preporučio bih mu da smiri nerve, to je bolje i za njega, i za one koje predstavlja”.

Vrlo jasno su u više navrata i predstavnici DF-a, napominjali – da neće odustati od NATO puta BiH. Od MAP-a. Uprkos činjenici da vlast nije formirana osam mjeseci nakon izbora – jer na MAP ne pristaje SNSD – Bakir Izetbegović garantuje kako će biti usvojen. Evo šta kaže Dragan Čović:

“Dogovorili smo resore i izjavu pa predlažem da sva druga nadmudrivanja ostanu po strani i krenemo. I to s imenovanjem Vijeća ministara. Ako neko ne želi treba to da kaže. Nakon razgovora sa Izetbegovićem i Dodikom znaću jesu li nam stavovi isti. Ako jesu, treba odmah krenuti u imenovanja.”

U nesređenoj političkoj situaciji BiH očekuje krajem mjeseca i mišljenje Evropske komisije o tome da li je spremna zvanično postati kandidat za članstvo u EU.

“Više puta smo ponavljali potrebu formiranja vlasti na svim nivoima kako bi se ostvarivao dalji napredak na evropskom putu, to je jedan i od uslova za dalje iskorake. Moram iskoristiti priliku da pojasnim – mišljenje samo po sebi, ne predstavlja mišljenje o kandidatskom statusu, bez obzira na ono što politički lideri žele da predstave javnosti. Mišljenje Komisije je zapravo ocjena, analiza da li ova zemlja može da postane članica EU”, izjavio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Lideri bi se trebali sastati narednih dana. Novi krug pregovora. No, čak i među njima nema pretjeranog optimizma da će doći do značajnijih iskoraka.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad