Dodik: Za BiH je najbolje da ostane vojno neutralna

Vijesti 22. maj 201917:05 > 17:09
N1

"Prvi put da su lideri napravili dogovor zajedno. Prvi put se jasno vidjelo da taj dogovor ne poštuje niko sa strane", kazao je u intervjuu za N1 Milorad Dodik pojašnjavajući dogovor o saradnji sa NATO-om iz 2013. godine.

Saradnja sa NATO-om? Predlažete nešto što već postoji?

RS je 2003-2004. donijela odluku da će se priključiti programu priključenja NATO-u. Postoji vjerodostojna odluka. Mi smo radili na tome, u međuvremenu su aktivirani dodatni uslovi kao Talinski. Mi smo to prihvatili, zahtijevalo je da se traži rješenje problema vojne imovine. Imali smo situaciju da smo tačno devetog marta 2013. godine sjeli, prvi ljudi svih naroda, ja, Bosić, Radončić, Lagumdžija, pokojni Tihić, Čović i Ljubić i napravili smo sporazum i rekli da idemo u to. To je otišlo u NATO i oni rekli da to nije dobro i ne valja. Prvi put da su lideri napravili dogovor zajedno. Prvi put se jasno vidjelo da taj dogovor ne poštuje niko sa strane. Onda su došli problemi vezano za sudovanje oko imovine koja ne pripada BiH po zakonu i koju je čak i sam visoki predstavnik rekao da mora postojati odluka dvas entiteta o tome. Onda se desilo da se imovina u Han pijesku preda tamo i onda se pojavi NATO koji se nešto pozdravlja, šta se ima pozdravljat? Onda smo odlučili da prekinemo proces i odemo u stanje vojne neutralnosti. Na globalnom nivou veliki igrači pokušavaju pridobiti sve oko sebe. Za BiH je najbolje da ostane vojno neutralna i ne bude uvučena u vrtlog svega toga. Svaki poremećaj na globalnom nivou, bez obzira u kakvom savezu bili, dovodi do cijepanja same BiH u smislu podrške ovim ili onim. Svi smatraju da samo nas treba natjerati da prihvatimo ranije donešen stav. Ne sporim, bila odluka, ukinula se, donijeta odluka o vojnoj neutralnosti. Tu odluku će Milorad Dodik poštovati“, kazao je Dodik.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad