Mandić: Da nam se ne smiju turisti i sugrađani

Vijesti 23. maj 201913:53 > 14:10
N1

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić rekao je na današnjoj pres-konferenciji o stanju u KJKP "Rad" da su ga prve informacije u vezi toga šokirale.

Kada sam stupio na dužnost znao sam u šta se upuštam, ali prva saznanja su me šokirala. Navest ću primjer koji već neko vrijeme ponavljam, a to je veliki parking koji se nalazi kod mjesta gdje živim, a koji je očišćen pro forme, te parking privatnog hotela koji je detaljno očišćen do betona. Uporno pitam zašto se nije prioritet dao javnoj površini? Kada smo premijer i ja došli u nenajavljenu posjetu ‘Radu’ jedne zimske noći, odnosno u zimsku službu, rekli su nam kako niko od zvaničnika nije došao do njih da ih obiđe. Ovi ljudi, najveći dio njih, vrijedno, časno i pošteno rade i to u ekstremno teškim uslovima za jako male uslove“, istakao je ministar Mandić te dodao:

2005. godine je nabavljeno zadnje vozilo ovoj firmi za čišćenje grada. Rekao sam da ću se zalagati za transparentnost jer ovo su javna preduzeća. Također, mnoge lažne informacije su se pojavile da će doći do masovnog otpuštanja u ‘Radu’ i drugim firmama, da će neke firme biti privatizovane, a ja kažem: masovnih otpuštanja neće biti, naprotiv, mi ćemo vrlo brzo tragati za rješenjima kako da se lični dohotci poprave isključivo radnicima operativcima na terenu. Sve aktivnosti koje ovo ministarstvo bude vodilo do kraja mandata će biti na obezbjeđenju boljih uslova. Morate znate da se oni nemaju gdje presvući, nemaju tople vode, zatim problem je oprema. Iznaći ćemo sredstva da se pripremimo za predstojeću sezonu, a vidjet ćemo u saradnji sa sindikatom hoće li biti regresa. Obaveze prema radnicima će biti ispoštovane, s neradnicima ćemo na drugi način razgovarati“.

Naveo je i kako će biti podignuta kvaliteta usluga.

U obraćanju javnosti je kazao i da je cjenovnik usluga donesen 1997. godine, te da je kucan na pisaćoj mašini.

Mi i dan-danas ne znamo koliko nas košta kvadratni metar oprane ulice. Ovim stvarima će se baviti nadležni organi. Radiće se na tome da ovaj grad više nikad ne dođe do toga da nam se smiju turisti i sugrađani“, rekao je ministar Mandić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad