Avdo Avdić o videu Tegeltije, Aleševića i Pandže

Vijesti 23. maj 201914:21 > 14:23
N1

Novinar portala Žurnal Avdo Avdić komentarisao je danas izjave predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije da određeni centri moći žele kontrolu nad pravosuđem BiH, a sve nakon Žurnalovog objavljivanja da je Tegeltija umiješan u korupciju.

Portal Žurnal je objavio da je Tegeltija, preko posrednika, inspektora SIPA-e Marka Pandže, ugovarao klijente kojima je trebalo “ubrzati” predmete u bh. pravosuđu. Kako navode, Tegeltija je preko Pandže uzeo 2.000 KM od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić ubrzao njegov predmet. Na današnjoj sjednici članovi VSTV-a dali su punu podršku Tegeltiji.

“VSTV će, naravno, dati podršku predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća gospodinu Milanu Tegeltiji koji je zaslužan za sva njihova imenovanja. Oni kad podnesu ostavke, podnesu ih zato da bi bili imenovani na neku drugu poziciju pa se ponovo vrate u VSTV. To je slučaj ove prijateljice Milana Tegeltije iz Doboja. Ja uopće nisam očekivao drugačiji stav VSTV-a, ali očito da oni nisu očekivali ni snimak koji smo mi danas objavili. Snimak dokazuje da je predsjednik VSTV-a, sada citiram njega, kao čovjek sastao se u svojstvu predsjednika VSTV-a sa čovjekom kojeg je dva puta vidio u životu, koji mu je na sastanak doveo čovjeka kojeg nikad nije vidio u živou da pričaju o temi o kojoj ne može da priča i to u kafani. Hoćete da kažete da je to logično za čelnika bh. pravosuđa?”, kazao je Avdić.

Kako Avdić navodi, Zakon o VSTV-u je ovo jasno propisao da se predsjednik i članovi VSTV-a ne smiju baviti pojedinačnim predmetima. 

“Svjestan je toga i sam gospodin Tegeltija. Recimo, u svom dopisu iz 2015. godine koji je uputio na redakciju Slobodne Bosne u okviru jednog demantija, Tegeltija je u više navrata u medijima i u tom dopisu kojeg je sam potpisao, napisao da predsjednik VSTV-a ni ostali članovi ne mogu i ne smiju se baviti pojedinačnim predmetima. Vi vidite na snimku da gospodin Tegeltija se bavi pojedinačnim predmetom i čak obećava čovjeku kojeg je doveo njegov prijatelj posrednik da će razgovarati sa postupajućom tužiteljicom ukoliko mu ovaj prethodno dostavi brojeve predmeta pod kojim se vodi taj slučaj u Kantonalnom tužilaštvu KS. Nakon toga, Tegeltija odlazi i kaže da se sve ostalo treba dati Marku koji poslije toga uzima novac u iznosu od 2.000 KM”, kazao je Avdić.

Avdić poručuje da je Tegeltija zloupotrijebio položaj.

“Gospodin Pandža je kazao pred Tegeltijom ‘Mića, ovo je čovjek o kojem sam ti pričao’. Znači, Tegeltija zna šta treba da se uradi, to je jedna stvar. Druga stvar, Tegeltija, ako sve radi u skladu sa zakonom, zašto kaže čovjeku koji je doveden za stol ‘Ovo je moj kum Vlado, pred njim možeš sve’. A šta to može sve, a što ne može javno? Treća stvar, Tegeltija zloupotrebljava svoj položaj predsjednika VSTV-a rečenicom ‘ja ću nazvati u ponedjeljak Dalidu Burzić, ostavi Marku broj predmeta’. On sam tvrdi da predsjednik ili članovi VSTV-a ne mogu i ne smiju da se bave pojedinačnim slučajevima. Mi imamo dokaz da se on već bavio. Znači, trgovao je utjecajem, a druga je stvar što je neko u njegovo ime preuzimao novac”, navodi Avdić.

Na upit šta očekuje od Tužilaštva BiH u ovom predmetu, Avdić navodi da ne očekuje mnogo.

“Šta očekivati od Tužilaštva BiH kojim rukovodi Gordana Tadić koju je na to mjesto doveo Milan Tegeltija iako je ona bila katastrofalna, a to su i druge kolege mogle vidjeti, na samom intervjuu. Šta očekivati od Tužilaštva BiH kojem je u posljednje vrijeme isključivi opis posla formiranje predmeta. Znate šta je formiranje predmeta? Zavede ga pod brojem protokola, da mu oznaku KTA i tu počinje i završava pravna država BiH”, ističe.

Kazao je da “Tegeltiju ne može niko procesuirati u ovakvom odnosu snaga”.

“Ne možete očekivati da će ga procesuirati Gordana Tadić kojoj je on formalni šef, ne možete očekivati da će ga VSTV razriješiti sa dvotrećinskom većinom jer on kontroliše većinu članova VSTV-a. Možete očekivati jedino reakciju međunarodne zajednice ukoliko oni žele da upotrijebe Bonske ovlasti ili da izvrše pritisak na njega da bi on podnio ostavku. Milorad Barašin je, sjećam se jer sam ja radio taj slučaj, za mnogo manji kriminal i mnogo manji upliv u određene predmete morao da napusti svoju funkciju glavnog državnog tužitelja. Milan Tegletija, bojim se, to neće uraditi”, poručio je Avdić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad