Šarović za N1: U prošlim sazivima smo na izvršnu vlast čekali i po 16 mjeseci

Vijesti 23. maj 201917:51 > 18:04
N1

Aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je za N1 govorio o razlozima neodržavanja sjednica Vijeća ministara, kao i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

“Ja sam rekao da ćemo naredne sedmice znati da li se radi o blokadi ili starim razlozima koje smo dobili u pismenoj formi od gospodina Bevande koji nas je obavijetio da ima proceduralnih razloga zbog nedostavljanja materijala u određenom vremenu”, kazao je Šarović i dodao:

Moram priznati da smo se zadržali na tom da smo rekli “OK”. Mislim da su materijali dostavljeni prije mjesec dana, ovo je da već treći put istu sjednicu odgađamo. Mi kao ministri smo obavezni da prisustvujemo sjednicama Vijeća ministara BiH“.

Ukoliko opet ministri HDZ BiH ne dođu?

Ja mislim da će se zasjediti ali će se primjeniti neke druge, zakonom predviđene, procedure. Logično, uvijek je bolje da se odlučuje u standardnoj formi, da imamo šest ministara. To je krajnja metoda“, kazao je Šarović.

Dogovor o formiranju vlasti?

Mislim da je logično da stranke koje imaju namjeru da čine većinu formiraju Savjet ministara. Dok se lideri ne dogovore, izvršna vlast mora da funkcioniše, apsolutno mora. Svaka blokada nije dozvoljena, trebamo imati iste aršine koje smo imali u prošlim sazivima kada smo na izvršnu vlast čekali na po 16 mjeseci“, smatra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“To što on ne podržava moj rad, ja bih rekao da se trudim da radim na najbolji način. Na istom smo, jer ja mislim da on ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva radi na, za mene, neprihvatljiv način. Umjesto prikazivanja sile, mislim da u ovom trenutku treba više pameti i mudrosti, on to izbjegava i to je ključna greška”, smatra Šarović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad