Da li će slučaj Mamić kupiti još vremena Lejli Fazlagić?

Vijesti 23. maj 201918:06 > 19:35
N1

U Hrvatskoj se nižu presude i optužnice protiv Zdravka Mamića, čeka se novi zahtjev prema bh. institucijama za izručenjem. U međuvremenu isti takav zahtjev stoji na stolu hrvatskog ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića. Samo na njemu piše - Lejla Fazlagić.

Upitan hoće li potpisati zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić, Bošnjaković je odgovorio: “Kada se steknu uvjeti, da.”

Šta su konkretno uvjeti, ministar Bošnjaković ne pojašnjava. Ali, nada se ovoga puta većem uspjehu pred bh. institucijama kada je riječ o izručenju Mamića. Ministar pravde BiH Josip Grubeša jučer je poručio – kada Hrvatska pošalje zahtjev, konačnu riječ će dati Sud BiH. Isti je prošle godine, nakon što je Mamić prvostepeno osuđen pred Županijskim sudom u Osijeku na šest i po godina zatvora, odbacio zahtjev za izručenjem.

Djela za koja je optužen počinjena su prije stupanja na snagu Sporazuma o ekstradiciji između dvije države. Na sceni je politička igra – stava je hrvatski novinar, Ivan Pandžić.

N1

“Što god sudovi odlučili ministar mora potpisati tu odluku. Eh sada ono što je u Hrvatskoj ali u Bosni još izraženije nema roka za potpisivanje te odluke pa tu pravnici povlače paralelu baš sa slučajem Lejle Fazlagić, kod nas u javnosti nepoznate nije ni važno njeno ime u ovom slučaju važno je da je žena, sutkinja koja je optužena za korupciju u Hrvatskoj je, maknula se, pala je apsolutno na svim sudovima, svi su do Ustavnog rekli da mora biti izručena ministar Bošnjaković, nije dvije godine potpisao”, kazao je Pandžić.

A bivša sutkinja Fazlagić koju je u okviru predmeta Pravda, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo optužilo da je dio organizovane kriminalne grupe, na čijem čelu je bio Alija Delimustafić – nedavno je ugostila novinara CIN-a, u svoju vikendicu na Makarskoj rivijeri. Optužbe da je, između ostalog, zloupotrijebila položaj i nezakonito preknjižavala nekretnine umrlih osoba, pretežno sarajevskih Jevreja, na svoje, imena svojih srodnika i saradnika – negira. Riječ je, prema navodima Tužilaštva o 19 nekretnina, vrijednih oko 8 miliona maraka.

N1

“Ona je vrlo jasna u svom stavu da je sve ono o čemu se pričalo i o čemu se pisalo njoj podmetnuto. Insistirala je na tome da se ne osvrće na pojedina pitanja koja smo postavljali u vezi sa konkretnim procesima za koje je i optužena na kraju. U suštini sutkinja Fazlagić je rukovodila, sudila u procesima u kojima su stranke bili ljudi koji više nisu živi. Da bi cijela priča bila dramatičninja u pitanju su bile i njena pokojna majka i nana”, kazala je Mirjana Popović, zamjenica glavnog i odgovornog urednika CIN-a.

Da li će slučaj Mamić kupiti još vremena Lejli Fazlagić? S obzirom na to da dio stručne javnosti u Hrvatskoj smatra kako će posljednja odluka Županijskog suda Osijek, pasti, jer su prekršene određene pravne procedure.

“Ako sebi sudsko vijeće dozvoli da po zahtjevu za izuzeće obnaša i silu i odluku onda to sa pravom nema nikakve veze, onda mislim da sve ove odluke nisu pravne i onda dolazimo u sferu u odlukama ministarstava pravosuđa i jedne i druge države gdje politika vlada”, kazao je Krešimir Krsnik, hrvatski advokat.

Dan prije presude, u junu prošle godine, Zdravko Mamić, napustio je Hrvatsku i stigao u Međugorje. Lejla Fazlagić, bivša sutkninja sarajevskog Općinskog suda, dala je otkaz, a potom otišla u Hrvatsku, kada je protiv nje 2016. pokrenuta istraga.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad