Otac najmlađe žrtve Tuzlanske kapije: Prvi dan koji smo cijeli proveli zajedno

Vijesti 25. maj 201910:29 > 10:37
N1

24. je godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji. 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od granate ispaljene s položaja Vojske RS na planini Ozren ubijena je 71 mlada osoba, a više od 100 je ranjeno.

 Najmlađa od njih bio je Sandro Kalesić. Sa njegovim ocem, Dinom Kalesićem razgovarala je reporterka Nataša Tadić.

“To je ispričana priča, priča s kojom se živi 24 sata dnevno. Ljudi koji dožive to što smo mi, nosaju tragediju u sebi ili podsjećanje u vidu gelera. Svi koji smo bili ovdje imamo tragediju, traumu, bez obzira što je prošlo 25 godina. Sve je to još uvijek svježe. Da li kroz datum, ali uvijek ostaje jedan te isti film i scenario”, kazao je Dino Kalesić za N1 i ispričao kako su došli u objekat u blizini kojeg je pala granata.

“Ja sam tada radio na televiziji, nisam nikako imao slobodan dan i to je bio prvi put da sam imao jedan cijeli slobodan dan i prvi dan od njegovog rođenja da smo ga proveli zajedno. Tu noć smo izašli supruga i ja da proslavimo godišnjicu braka, kako god to ludo zvučalo, slaviti u ratnim vremenima. Sjedili smo u jednom lokalu, ničim izazvanim, promjenili lokal i sjeli, poručili piće koje nismo ni dobili. Pala je granata”, kazao je.

Bijeg Novaka Đukića?

“To je očekivani scenario. Mi koji smo bili na suđenju, izricanju presude, kada je krenula ta priča da bi se to moglo preinačiti, već se mogla namirisati pijaca, tj. trgovina. Svi smo pretpostavljali da će se desiti to što se desilo, upozoravali smo da ima plan”, ispričao je Kalesić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad