Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji: Položeno cvijeće na Slanoj banji

Vijesti 25. maj 201911:25 > 11:28
Anadolija

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na Slanoj banji u Tuzli te okupljanjem na Kapiji počelo je komemorativno obilježavanje 24. godišnjice masakra na Kapiji i ubistva 71 mladića i djevojke.

Porodice ubijenih, prijetelji i komšije okupili su se jutros na Aleji mladosti na Slanoj banji kako bi obilježili 24. godišnjicu masakra na tuzlanskoj Kapiji u kojem je granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske, s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je više od 200 civila ranjeno.

Prije dvadeset i četiri godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka.

Tuzla se danas prisjeća svoje mladosti koja je prekinuta na današnji dan prije 24 godine.

U jutarnjim satima položeni su vijenci i cvijeće civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a zatim u 11 sati bit će upriličena komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji. U 20:55 sati, u vrijeme napada oglasit će se sirene.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila “živjeti normalno”.

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživjeli masakr na svoj se način bore sa strašnim posljedicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona. S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad