Sutra izbori za predsjednika SDP-a BiH; šta poručuju kandidati

Vijesti 25. maj 201917:10 > 17:14
N1

Članstvo SDP-a BiH u nedjelju bira novog predsjednika te stranke. Nekoliko desetaka hiljada članova moći će birati između tri kandidata. Birališta će biti otvorena u 7 sati ujutro, a zatvaraju se u 19 sati. Stranačkim izborima prethodile su trzavice među proukandidatima, ali i u članstvu SDP-a.

Edin Delić, Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić – tri su kandidata za predsjednika SDP-a. Pravo da ih bira na izborima ima 45.000 članova ove stranke. Mogle su se čuti teške riječi tokom predizborne kampanje, ponaprije od Nikšićevih protukandidata, ka aktualnom rukovodstvu SDP-a.

Mi nismo imali 8 mjeseci Glavni odbor, nakon izbora jedan duži period, gdje smo morali o tome razgovarati, o tim temama, i tražiti rješenja. Tako da smo propašću projekta zvanog BH blok mi u Tuzli imali opciju ili sa SDA ili sa PDA, što za nas nije dobro ni jedno ni drugo. U tom periodu dolazi do jednog stava GO, gdje nama Nikšičć kaže da nema stava o tome, pa su na Glavnom odboru, snagom glasova i lobiranja, što je bilo, očito – nametne stav“, izjava je Edina Delića, kandidata za predsjednika SDP-a.

Nametnuti stav, kako kaže načelnik Lukavca, jeste da tuzlanski SDP ne smije ići u koaliciju sa SDA na razini kantona, i tako im kao pobjedničkoj stranci izmakne vlast iz ruku. Da SDP može više, smatra i Svetozar Pudarić.

SDP BiH može uraditi mnogo više. SDP ima taj potencijal. SDP može opet biti svebosanska stranka. SDP danas, osim par ostrva, praktično ne postoji u Republici Srpskoj“, istakao je Svetozar Pudarić, kandidat za predsjednika SDP-a.

Stranački lider, i pretendent da ostane na toj poziciji, Nermin Nikšić, pohvalio se da je prije nekoliko dana 28 članova iz Banjaluke pristupilo SDP-u. Kritike na svoj račun Nikšić kometira ovako:

Ja sam se opredijelio da ne govorim ništa loše o njima. Izdržao sam do sad, pa se neću ni danas baviti njima. Iako, pomalo mi smeta način na koji se ta kampanja vodi. Mislim da je previše ostrašćena, previše neistina, poluinformacija, na kojim se gradi kampanja“.

A kakav SDP treba biti?

Da dođu autentični predstavnici radnika, marginaliziranih skupina itd. Jedno kadrovsko provjetravanje. Dalje, povratak jedne intelektualnosti u stranku. Intelektualnost je uvijek odlikovala lijevi pokret, a negdje se to izgubilo“, mišljenja je Nerzuk Ćurak, profesor.

Dane uoči stranačkih izbora obilježila je odluka o isključenju nekoliko članova stranke, među njima Lagumdžije i Lazovića, zbog osnivanja SPD-a. I ovaj potez rukovodstva, različito se tumači u članstvu Partije.

Izbori u SDP-u nalikovat će onim parlamentarnim. Glasačka mjesta bit će otvorena u 7 sati ujutro, a zatvaraju se u 19 sati. Kandidati su dužni i poštovati izbornu šutnju, 24 sati prije otvaranja birališta. Izbore provodi Centralna izbora komisija SDP-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad