Sirene u Tuzli će i danas podsjetiti zašto će zauvijek obilježavati Dan žalosti

Vijesti 25. maj 201918:38 > 18:47
N1

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu dan je žalosti. Na današnji dan prije 24 godine s Ozrena je ispaljena granata koja je u središtu grada ubila 71 mladu osobu, a ranila oko 200 civila. Zbog zločina na Kapiji, na 25 godina zatvora, pravosnažno je osuđen major VRS-a Novak Đukić, a presudu je donio Sud Bosne i Hercegovine. Đukić je u međuvremenu pobjegao u Beograd, a porodice stradalih još čekaju pravdu.

Te kobne noći na Tuzlanskoj kapiji poginula je i Lejla Bučuk koja je trebala za nekoliko dana napuniti 17 godina.

Bila je treći razred medicinske škole. Poginula je skupa sa najboljom drugaricom iz razreda Sanjom. Hrvaticom. Naglašavam Hrvaticom. Bile su najbolje drugarice i zajedno su poginule“, izjavio je Hilmo Bučuk, roditelj.

Svi poginuli bez obzira na vjeru, sahranjeni su zajedno. U četiri sata ujutru, zbog opasnosti od granatiranja. Na Aleji mladosti tada su ukopani i mladići Adnan Beganović i Admir Alispahić.

Sada 21. sam tu bila – slavila njegov rođendan. Sjedila sam tu i plakala. Šta da vam kažem? Svake godine isto“, kazala je Zekija Mahmutović Beganović, roditelj.

Dođem ovdje i sve idem brže, idem da vidim je li živ. Da me dočeka ovdje. Ali nema koristi nikakve. Mog djeteta, moje djece, nema i nema“, rekla je Nura Alispahić, roditelj.

Roditelji kažu da godine nisu umanjile bol, a iz godine u godinu sve teže podnose nepravdu zbog pokušaja pojedinaca da relativiziraju odgovornost za zločin, ali i što je onaj koji je proglašen odgovornim izbjegao odsluženje kazne.

“Stalno pokušavanje negiranja onog što se desilo na Kapiji. Stalne nekakve izjave iz Republike Srpske, čelnika Republike Srpske pa i Srbije da se to nije desilo na Kapiji”, istakao je Bučuk.

“Tražila bih samo sudiju koji je oslobodio Đukića da ode u Beograd. Ime i prezime? Ko ga je oslobodio da hoda po Beogradu, a mi 24 godine patimo? Ja sam obolila na srcu, stent sam ugradila radi djeteta”, kazala je Mahmutović Beganović.

No, uprkos velikoj tragediji, građani Tuzle i danas pozivaju na dostojanstvo, toleranciju i zajedništvo. Jedino što žele je da profunkcionira pravna država i da se procesuiraju odgovorni.

Ja sam davno tražio da se procesuira sve što se u Tuzli desilo. Nažalost, znate šta se dešavalo. Mislim da tek onog momenta kad država stane iza svojih građana, procesuira ili oslobađa ja bih rekao nevine, a procesuira krivce, mislim da ćemo onda biti prava država“, naveo je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

“Pravde nema. Niti će je biti niti je ima. Sve gore i gore. Nikada pravde. Ali mora se boriti”; istakla je Alispahić.

A, borbu nastavljaju vapajima i apelima za izručenje Novaka Đukića iz Srbije.

U 20 sati i 55 minuta na Tuzlanskoj kapiji oglasit će se sirene i tako još jednom podsjetiti zašto će Tuzla ovaj dan zauvijek obilježavati kao Dan žalosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad