Nermin Alešević zatražio imunitet, dolazi na proteste

Vijesti 27. maj 201911:11 > 11:15
N1

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, zatražio je imunitet od Tužilaštva BiH. Na svom Twitter profilu je napisao: “Sada je na njima da odluče. Želim također sve obavijestiti da u srjedu dolazim u Sarajevo. Nadam se da će i građani BiH shvatiti da nam treba pravna država za bolju budućnost naše djece i naših porodica.”

Alešević je 24. maja dao iskaz u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Podsjećamo, novinarima tada nije želio davati izjave, a iskaz je dao o slučaju “Tegeltija” i video snimku koji je načinio u novembru 2018. tokom susreta sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Ranije je za N1 potvrdio vjerodostojnost snimka koji je dostavio predstavnicima dijela međunarodne zajednice u BiH. U slučaju bi iskaz trebali dati i inspektor SIPA-e i Milan Tegeltija.

Inače, u Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za sada nije stigla najava o održavanju protesta u srijedu ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, kao i sjedišta Suda i Tužilaštva BiH. MUP Kantona Sarajevo, kako su saopštili za N1, ima saznanja da će protesti biti održani, ali se ne mogu izjasniti o odobrenju jer zvanačina najava još uvijek nije upućena. Potparolka MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija istakla je da će MUP preduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom, ali da to ne podrazumijeva obezbjeđenje unutrašnjeg i vanjskog dijela zgrade u kojoj se nalazi sjediše Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Podsjetimo, za srijedu je najavljen protest ispred Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Poziv na na okupljanje uputio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Protestima će se, kako je ranije potvđreno, priključiti i porodica Memić i članovi grupe Pravda za Davida. Mektićev poziv na proteste došao je nakon navoda i objave video snimka i navoda online magazina “Žurnal” o umiješanosti predsjednika VSTS-a BiH u koruptivne radnje. Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija saopštio je da je od direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH zatražio “obezbjeđenje njegove lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu”.

Tegeltija je za N1 rekao da bi redovna sjednica VSTS-a BiH koja je zakazana za srijedu – na dan održavanja protesta, iz tehničkih razloga najvjerovatnije mogla biti izmještena na drugu lokaciju.

“Ukoliko se desi da ovi politički protesti koji su inicirani od ministra bezbjednosti budu odobreni u okruzenju ili blizini kompleksa pravosudnih institucija BiH od strane nadležne institucije, ja kao predsjednik VSTS BiH neću dozvoliti da članovi Savjeta rade pod takvom vrstom pritiska niti da kandidati za pravosudne pozicije u takvim okolnostima stresa izlažu svoje programe, te ću preduzeti potrebne mjere kako bi članovi Savjeta radili bez pritiska i prijetnje, te kako bi kandidati za pravosudne pozicije mogli bez opterećenja tim okolnostima izložiti svoje programe na sjednici VSTS”, pojasnio je Tegeltija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad