Sudovi u BiH zaključili 427 sudske nagodbe tokom ”Sedmica sudske nagodbe“

Vijesti 27. maj 201915:27 > 15:32
Shutterstock

Prvostepeni i drugostepeni sudovi u Bosni i Hercegovini zaključili su 427 sudskih nagodbi tokom ”Sedmica sudske nagodbe“ koje su se održavale u periodu od 13. do 24. maja.

Najviše sudskih nagodbi je sklopljeno u Općinskom sudu u Tuzli (66), Općinskom sudu u Kaknju (48), Osnovnom sudu u Sokocu (40), Općinskom sudu u Banovićima (31), Osnovnom sudu u Prijedoru (31), Osnovnom sudu u Banjoj Luci (22) i Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci (21). Rezultati ukazuju da su građani zainteresovani za rješavanje sporova sudskom nagodbom.

Kao najpogodnije predmeti za zaključenje sudske nagodbe bili su predmeti koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i potraživanja, uplatu doprinosa za PIO/MIO, isplatu neisplaćenih plata i otpremnine, naknadu štete, podjelu/utvrđivanje bračne stečevine, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.

Prema posljednjim podacima, od početka godine do danas ukupno je zaključena 2.231 sudska nagodba.

Treba podsjetiti da se od 2012. godine, implementacijom različitih aktivnosti u okviru projekata unapređenja efikasnosti pravosuđa koje finansiraju Vlada Norveške, Vlada Švedske i Evropska unija, a koje implementira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), sudska nagodba kontinuirano primjenjuje u praksi.

Imajući u vidu da je sudska nagodba jedan od manje korištenih načina rješavanja sporova u sudskoj praksi BiH, VSTV BiH izražava zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koji pokazuju da građani prihvaćaju ovaj način rješavanja sporova koji je brži i efikasniji, a same stranke su zadovoljnije ishodom spora i uslugom suda.

Također, VSTV BiH je zadovoljan što sudovi pokazuju spremnost da mijenjaju svoj pristup u radu i unapređuju efikasnost pravosuđa i sudskih postupaka, smanjujući broj neriješenih predmeta i pružajući bolju uslugu građanima. Nastojanje suda da zaključi sudsku nagodbu između stranaka u sporu se često završi i povlačenjem tužbe ili spajanjem više postupaka u jedan koji se okončava sudskom nagodbom, tako da efekat sudske nagodbe prevazilazi statističke pokazatelje o broju sklopljenih nagodbi.

VSTV BiH će, u saradnji sa sudovima, nastaviti sa promocijom mirnih načina rješavanja sporova i kontinuirano provoditi mjere koje utiču na efikasno procesuiranje predmeta što je u skladu sa preporukama Evropske komisije za opće unapređenje stanja u pravosuđu BiH, kao jednom od osnovnih preduslova na putu evropskih integracija i svih budućih obaveza i aktivnosti BiH kada je u pitanju sticanje statusa kandidata države članice EU unije i početka procesa pregovaranja, saopćeno je iz VSTV-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad