Ivana Korajlić, Nermin Džindić i Ejub Kučuk u Novom danu

Vijesti 27. maj 201915:51 > 15:59
N1

U Novom danu u utorak ujutro možete pogledati:

Za srijedu najavljen protest ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Poziv na na okupljanje uputio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Poziv na proteste došao nakon navoda i objave video snimka o umiješanosti predsjednika VSTS-a BiH u koruptivne radnje. O ovom slučaju u nastavku razgovaramo sa Ivanom Korajlić iz Transparency Internationala.

Poskupljenje cijene plina od 30 posto neće se korigovati niti će Vlada FBIH učestvovati u subvencioniranju troškova za poslovnu zajednicu i građane KS – zaključak je sastanka predstavnika Vlade FBIH i KS. Umjesto subvencija najavljeni su “koncepti ušteda”, šta oni podrazumjevaju reći će nam Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBIH.

U Novom danu bavimo se još jednom značajnom pričom – vjerskim obredom muslimana – hadžom. Islamska zajednica je objavila da su sva mjesta za odlazak na hadž popunjena, međutim još uvijek se ne zna tačan datum polaska hadžija iz BIH, avioprijevoznik ili detalji smještaja u kojem će hadžije boraviti. Ovim pitanjima se na svom Facebook profilu prije nekoliko mjeseci počeo baviti poduzetnik Ejub Kučuk. Sve je počelo s pitanjem zašto mu nije dozvoljeno da na Hadž ide sa ženom, zašto mora boraviti u prostoriji sa 6 nepoznatih ljudi, a onda su se nizala pitanja na koje iz Islamske zajednice nije dobijao odgovor. O tim pitanjima razgovaramo u Novom danu.

Za vikend je u BIH boravio jedan od najistaknutijih svjetskih ljudi iz oblasti zaštite životne sredine. Po njemu je i Miami dobio njegov dan. Radi se o princu Abdulazizu bin Aliju Al-Nuamimiju, članu vladajuće porodice Emirata Ađman, međunarodno poznatog kao “Green Sheikh”, odnosno “zeleni šeik”. Donosimo vam dio razgovora u Novom danu.

Alergije su jedne od najčešćih hroničnih bolesti. Hronična bolest traje duži vremenski period ili se često ponavlja. Alergija se javlja kao odgovor imunog sistema koji određenu tvar vidi kao štetnu za organizam, te burno reaguje na istu. Tvari koje uzrokuju alergijske reakcije, jednim imenom nazivamo alergenima. Diše li se lakše ili teže u ovim danima kada dani maja ne liče na maj razgovaramo sa Dr. Zehrom Dizdarević, pulmologom.

Press in komentar – Semira Degermendžić, novinarka Dnevnog avaza.

Vidimo se u 7h. Sa vama Minela Jašar – Opardija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad