Alešević zatražio imunitet, Tegeltija zaštitu

Vijesti 27. maj 201918:13 > 18:25
N1

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, zatražio je imunitet od državnog tužilaštva, a nakon što je u petak dao iskaz o slučaju “Tegeltija” i o video snimku koji je načinio u novembru 2018. tokom susreta sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Ministar sigurnosti ostaje ustrajan, i danas poziva građane na proteste ispred sjedišta VSTS-a u Sarajevu. U MUP-u Kantona Sarajevo još nije stigla najava okupljanja, a Tegeltija je zatražio zaštitu lične sigurnosti.

Nermin Alešević zatražio je imunitet. Odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine još mu nije saopštena. Ovaj biznismen iz Velike Kladuše autor je i akter video snimka – snimljenog tokom susreta sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Snimak je objavio online magazin “Žurnal”, kao i transkripte Viber poruka i navode o umiješanosti Milana Tegeltije u koruptivne radnje. Alešević je o svemu dao iskaz.

“Sada je na njima da odluče. Želim također sve obavijestiti da u srijedu dolazim u Sarajevo. Nadam se da će i građani BiH shvatiti da nam treba pravna država za bolju budućnost naše djece i naših porodica”, napisao je Nermin Alešević, suvlasnik i direktor firme “Airvent” na Twitteru.

Dan nakon Aleševićevog pojavljivanja u državnom Tužilaštvu, državni ministar bezbjednosti pozvao je na masovno okupljanje građana ispred sjedišta VSTS-a u Sarajevu. Poziv je dodatno precizirao.

“Pozivam sve časne i poštene ljude ove države, intelektualce, radnike, seljake, omladinu i sav drugi obespravljeni i poniženi narod, a posebno istaknute kulturne, sportske, naučne i druge javne radnike da u srijedu u 12.00 sati ispred VSTV-a održimo proteste i tako krenemo u promjene”, napisao je Dragan Mektić na Twitteru.

Milan Tegeltija zatražio je “obezbjeđenje lične sigurnosti” tokom boravka u Sarajevu. Odgovor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH još uvijek čeka. Tegeltija je saopštio da bi redovna sjednica VSTS-a BiH koja je zakazana za srijedu – na dan održavanja protesta – iz tehničkih razloga mogla biti održana izvan Sarajeva. Inače, u kantonalni MUP nije stigla najava za održavanje protesta. Protestima će se, kako je ranije potvrđeno, priključiti i porodica Memić i članovi grupe Pravda za Davida. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad