Isporuka plina iz Hrvatske: RS preuzela nadležnost države

Vijesti 27. maj 201918:27 > 18:35
N1

A regulacija tržišta plina bi bila moguća, i mnogo lakša, da na državnom nivou postoji zakon. Iako je 2016. potpisan Sporazum između entitetskih ministarstava i međunarodnih energetskih institucija, Republika Srpska je insistirala da ovu oblast sama uredi, te donijela vlastiti Zakon o plinu, koji je Federacije osporila pred Ustavnim sudom. Spor još traje, a mnogi smatraju kako je nedavno potpisani Sporazum o isporuci plina iz Hrvatske u Rafineriju Brod, jasan pokazatelj da je Republika Srpska u ovoj oblasti preuzela nadležnost države.

Slavonski Brod i Brod – dobili su obećanje, čistiji, zdraviji vazduh. Nakon što Rafinerija s mazuta pređe na prirodni gas. Takav Sporazum nedavno su potpisali predstavnici ruskog Zarubežnjefta kao valsnici Rafinerije, te hrvatskog Croduxa kao nositelja projekta gasifikacije. Svemu je prisustvovala hrvatska predjsednica Kolinda Grabar – Kitarović.

“Nađite moje snimke prije dvije godine kada sam govorio za Brod, taj produktovod odozgo, Čermakova firma, pa sam ja postavio pitanje zašto je trgovac iz RS dopustio da mu se prodaje gas iz Hrvatske. Borba je u državnom zakonu i borba koju vodi BH-Gas s Vladom Federacije je ta južna interkonekcija, drugi pravac koji će relaksirati odnose kroz državni zakon, jer tada ćete imati drugi ulaz”, kazao je Jasmin Salkić, direktor BH gasa.

16. oktobra 2016. prisjeća se federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, potpisan je Sporazum, pod pokroviteljstvom EU, Evropske energetske zajednice, o načinu usvajanja zakona na državnom nivou. Potpisao ga je i republički resorni ministar Petar Đokić. Pet elemenata tada nije dogovoreno:

“Međunarodno predstavljanje države BiH, izrada metodologija, izračuna transportnog troška i tarifa, to je bila metoda i način balansiranja ko će na ovo jednu cijev napajanja plinom u Federaciji koji će to regulator državni reći kome pripada koliko plina, ako dođe do nekih povećanih potražnji obzirom da imamo jedan pravac snabdijevanja.”

Nekoliko mjeseci nakon, Vlada Republike Srpske u proceduru pušta vlastiti zakon iz ove oblasti, u kojem su, kaže Džindić, prepisane sve nadležnosti države. Upravo se to dogodilo na potpisivanju Sporazuma u Brodu, smatra bivši direktor Elektroprivrede BiH, Amer Jerlagić. Entitet je preuzeo ulogu države.

“Normalno BiH treba gas, znamo za projekat koji je star 20 godina u povezivanju Zenice i Bosanskog Broda odnosno Slavonskog Broda i alternative iz Evrope prema BiH, ali evo ovo je jedan produktovod između Slavonskog Broda i Broda gdje nije bilo obilježja države BiH, gdje nije bilo saglasnosti niti Skupštine BiH, niti Vijeća ministara”, kazao je Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede BiH.

A riječ je o međunarodnom sporazumu, što je isključivo u nadležnosti državnih institucija, napominje Jerlagić. Predsjedništvo BiH ništa još nije uradilo. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad