Hoće li novi saziv Evropskog parlamenta promijeniti odnos prema BiH

N1

Novi saziv Evropskog parlamenta neće u mnogome promijeniti sliku prema BiH, smatraju analitičari. I dalje će biti onih koji će se zalagati da BiH dobije kandidatski status, ali i onih parlamentaraca koi će kočiti evropski put BiH. A o Bosni i Hercegovini, bit će govora već u srijedu, na posebnoj sjednici Komiteta za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Iz diplomatskih izvora EU saznajemo da će Komesar za proširenje Johannes Hahn, predstaviti izvještaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka EU. Hahn će govoriti o BiH i statusu kandidata, pa je zatraženo i pismo od predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, o stepenu realizacije reformskih procesa. Kakvo će mišljenje biti na posebnoj sjednici, nije poznato, ali ne treba očekivati mnogo

N1

“Kada je gospodin Hahn bio u Sarajevu rekao je: ‘dobićete izvještaj ako formirate vlast.’ U međuvremenu vidio je da nemamo vlasti. Dobićemo izvještaj. Izvještaj će biti uslovno dobar. I na osnovu tog izvještaja, ne bih se kladio da mi možemo da računamo na kandidatski status”, kazao je Elvir Bucalo, novinar radija Slobodna Evropa.

No nakon izbora za Evropski parlament, BiH će i dalje imati u tom tijelu one koji se zalažu za njen evropski put. Jasenko Selimović, član švedske liberalne stranke i dalje čeka rezultate, dok će u novom mandatu sigurno biti Tanja Fajon.

U Evropskom parlamentu, iz susjedstva, će i Željana Zovko, ispred HDZ-a, ali i Ruža Tomašić, nositeljica liste Hrvatskih suverenista. Obje iz BiH. U fokusu su za njih, prava Hrvata u BiH.

“Ja uvijek govorim da bi BiH prva trebala biti primljena u EU, jer onda bi puno problema bilo rješeno. Ali, naši, niti u BiH, naši lideri, niti u Hrvatskoj, niti se naši lideri u BiH bore za hrvatski narod, niti naši lideri u Hrvatskoj”, kazala je Tomašić.

“Svima koji su za nas glasali i izvan Hrvatske, poruka da je izabrana na našoj listi i zastupnica iz BiH, snažna poruka za prava Hrvata u BiH, kao ravnopravnog konstitutivnog naroda i kao svojevrsni glas i njih, ali i te teme koje će to pitanje držati u fokusu evropskih institucija, osobito Evropskog parlamenta”, istakao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Od 751 poslanika u Evropskom parlamentu, sigurno će biti onih koji će se zalagati za BiH. Narodnjaci, liberali, zeleni će najvjerovatnije formirati vlast u EU. To bi trebali iskoristiti.

N1

“Imaćemo naravno onih koji će biti veoma kritični prema BiH, možda raditi neke stvari iza kulisa protiv BiH, ali to je bilo i u ranijem sastavu Evropskog parlamenta, tako da nas to ne treba iznenaditi ni u ovom budućem. Imaćemo i ove ljude koji šire neku pozitivnu priču. Tako da možemo očekivati da će BiH imati svoje saveznike u novom Evropskom parlamentu”, smatra Rasim Ibrahimagić, Inicijativa za monitoring EU integracija BiH.

“BiH je sve učinila da niko drugi ne može toliko loše učiniti za nju kao što je ona učinila sama za sebe. Dakle, sve što se desi iznad toga, mi treba da budemo sretni zbog toga i kažemo ‘dobro smo prošli.'”, kazao je Bucalo.

No, da bi pomogli sami sebi, moramo unutar države da učinimo više, a prije svega da formiramo vlast, kako bi EU znala sa kim razgovara, smatraju analitičari. Saglasni su, u narednih pet godina imamo prijatelje u Evropskom parlamentu, ali to prijateljstvo neće značiti mnogo, ako ne pomognemo sami sebi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad