Vučić na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu: Moj posao da govorim istinu

Vijesti 27. maj 201919:24 > 19:26
Anadolija (AA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegov posao da govori istinu, ali da niko ne treba da pomisli da će on ikada prestati da se bori za Kosovo.

“Ponekad gorku, ponekad neprijatnu i ma kakva bila, ali istinu. Ali nemojte ni za trenutak da pomislite da neću da se borim za naš narod na Kosovu i Metohiji. I to više od onih koji istinu znaju, ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tuđa, a ne njihova deca”, rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Vučić je upitao i da li smo sami sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom.

“Mi smo narod koji ne voli istinu”, naveo je, dodavši da Srbi nisu uspjevali da prihvate poraze, čak ni kada su se oni uzastopno dešavali.

On je ocijenio i da je “sve bilo završeno 2010. godine”, a da je, otkada je on na vlasti, pitanje Kosova ponovo vraćeno na sto.

Predsjednik Srbije je naveo i da je našao pismo ubijenog premijera Zorana Đinđića koji “2003. godine predviđa kako žele da stvore nezavisno Kosovo”, te dodao da su tada prvi put srpski predstavnici počeli da govore i da mole da “se dobije podela, što međunarodni predstavnici odbijaju”.

Vučić je govorio i o tome kako se kroz godine smanjivao procenat Srba na prostoru Kosova, ocijenivši da je riječ o “nacionalnoj katastrofi”, kao i odnosu Srba i Albanaca kroz godine, ali i o taksama od sto odsto koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, od 2014. do 2018. godine bilo je 465 etnički motivisanih napada, ali je deset godina ranije taj broj bio trostruko veći.

Sjednici Skupštine Srbije ne prisustvuje veći dio predstavnika opozicionih stranaka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zamrznuti konflikt po pitanju Kosova ne može da bude rješenje, te da će dok je predsjednik zemlje dati sve od sebe da pokuša da pronađe nekakvo kompromisno rješenje za to pitanje.

Govoreći na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, Vučić je kazao da postoje dvije opcije za pitanje Kosova – normalizacija odnosa Beograda i Prištine i zamrznuti konflikt koji ne znači ništa jer “Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku”.

“Zamrznuti konflikt ne može da postoji kao naše rešenje, Albanci ga neće i zato pokazuju nervozu iz dana u dana. Pitanje je dana i meseca kada će da napadnu Srbe jer oni to ne mogu više da podnesu”, rekao je Vučić.

On je naveo i da je normalizacija odnosa moguća u samo dva slučaja, od kojih je jedan postizanje sporazuma kojim je Kosovo nezavisna država i cjelovita teritorija i druga mogućnost koju smo “mi ispustili jer su svi u svetu zgroženi time da Srbi bilo šta dobiju”.

“Reći ću vam dok sam predsednik Republike što je još tri godine, daću sve od sebe, ukoliko ukinu te takse da pokušamo da pronađemo nekakvo kompromisno rešenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, ali i interesima Srbije”, kazao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad