Krajem aprila završetak desne strane biciklističke staze

Vijesti 02. apr 201515:39 > 15:41
Fena

Na području općine Novi Grad uveliko teku radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze.

U dužini od 2,12 km staza će kroz ovu općinu prolaziti obostrano – Bulevarom Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, od Nedžarića do mosta na Otoci.  

Prema projektu koji je pokrenuo Grad Sarajevo, riječ je o prvoj biciklističkoj stazi u gradu, koja će u ukupnoj dužini od sedam kilometara, prolaziti kroz općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar.  

Radnici KJKP “Rad” trenutno izvode radovi na desnoj strani buduće staze – od pijace Heco do Otoke u novogradskoj općini.

Pri kraju su završni zemljani radovi. Ako vremenski uslovi budu dozvoljavali, planirano je da oko 10. aprila započne asfaltiranje staze, tačnije postavljanje pigmentiranog asfalta smeđo-crvene boje, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze.

Fena

Nakon ovih radova, pristupit će se postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije. Očekuje se da krajem aprila desna strana bude završena, kako bi se moglo početi sa radovima na lijevoj strani biciklističke staze – od bivšeg doma penzionera do mosta Otoka.  

Inače, Općina Novi Grad koja maksimalno i efikasno pruža svu potrebnu administrativnu podršku, finansirat će izgradnju dva odmorišta duž staze na području svoje općine.  

Za izgradnju biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM, saopćeno je iz Grada Sarajevo.