Džindić: Povećanjem cijena morali su ispeglati svoje negativno poslovanje

Vijesti 28. maj 201910:43 > 10:48
N1

Poskupljenje cijene plina od 30% neće biti korigovano niti će Vlada FBiH učestvovati u subvencioniranju troškova za poslovnu zajednicu i građane KS - zaključak je sastanka predstavnika Vlade FBiH i KS. Šta podrazumijevaju najavljeni koncepti ušteda i zašto je došlo do poskupljenja plina objasnio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

“Vlada Federacije je u 10. mjesecu 2015. godine donijela prvu odluku o smanjenju cijene gasa. Poslije toga smanjila je 40% cijene za nepunu godinu dana. Vlada KS i dva preduzeća koja posluju i koja su naslonjena direktno na BH Gas su umjesto da smanje tu cijenu, donijeli odluku da povećaju cijenu građanima za 30%”, naglasio je Džindić i dodao:

“Mi smo tadašnjem aktuelnom premijeru KS Konakoviću sve objasnili. Ono što ja znam je da su ta dva preduzeća (Sarajevo gas i Toplane) imali prevelike gubitke i da su preko tih povećanja morali ispeglati svoje negativno poslovanje.”

Ugovori koji su formirani kako bi Sarajevo gas lakše otplatio višemilionski dug preduzeću BH gas, idu na štetu BH gasa. Džindić je istakao kako je ugovor bio “rješenje da se spase Toplane i Sarajevo Gas na štetu BH gasa”:

“Detektovali smo da je dug od 60.000.000KM postojao na relaciji Sarajevo gas – BH gas. Pokazali smo dobru volju da riješimo taj problem. Na kraju se riješio na način da su Sarajevo gas i BH gas potpisali sporazum na 45 godina o reprogramu tog duga, sa ratama koje Sarajevo gas može podnijeti a kamate su 100% oproštene.”

Vlada FBiH je smanjila cijenu plina za 40% prema građanima i privredi a Vlada KS je građanima ipak povećala račune za 30%.

“Smanjenje cijene od 40% koju smo učinili za tri godine prema Sarajevo gasu i distributerima nije linearno smanjena prema krajnjoj potrošnji i privredi. Obaveza Sarajevo gasa i Vlade KS je da, kako bi spasili 25% potrošnje privrede KS, odmah promijene način utvrđivanja cijene prema privredi i ne da povećaju nego da smanje cijenu prema privredi”, potrcrtao je Džindić i dodao:

“U periodu kad smo smanjili cijenu Sarajevo gasu za 40%, niko nije smanjio cijenu građanima.”

Resorni ministar na nivou FBiH objasnio je na osnovu čega se formira cijena plina:

“Sedamdeset četiri odsto naše cijene je cijena ruskog gasa, dodatak 11% je trošak kroz Mađarsku, 9% transport kroz Srbiju, 1 % kroz Republiku Srpsku, 4% su troškovi BH gasa.”

Kada je u pitanju formiranje ugovora o transportu kroz Mađarsku, veliki problem predstavlja ukalkulisati potrošnju koja se razlikuje u zimskom i ljetnom periodu. No, izgradnja sopstvenog skladišta, prema riječima resornog ministra ne bi bila isplativa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad