Alešević za N1: VSTV-u sam se žalio i ranije, ne osjećam se bezbjedno

Vijesti 28. maj 201911:08 > 11:11
N1

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, izjavio je za N1 da čeka odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što mu je ponuđen imunitet. Iskaz o slučaju “Tegeltija” i video snimku koji je načinio u novembru 2018. tokom susreta sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH - dao je 24. maja 2019. godine.

Snimak je objavio online magazin “Žurnal”, kao i transkripte Viber poruka i navode o umješanosti Milana Tegeltije u koruptivne radnje.

Kako je tekao iskaz/razgovor u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – onaj dio o kojem možete govoriti u medijima?

“U početku smo razgovarali o prvim predmetima koje sam imao u sudu u Velikoj Kladuši, a onda i od drugim. Kada smo došli do pitanja video snimka i svega ostalog, tužiteljica je pitala da li želim imunitet. Pristao sam na to. Tužiteljica je rekla da će podnijeti zahtjev glavnoj tužiteljici da vidimo hoće li će odobriti.”

Vi to očekujete?

“Naravno da očekujem kako bih mogao sve iznijeti pred tužiteljicom.”

Dakle, vi još uvijek niste rekli sva saznanja koja imate?

“Iznio sam svoje probleme koje imam u sudstvu od 2011 do 2018. godine. Tu ima puno stvari. Na jednoj prijavi dse ja žalim na sudije Oćinskog suda u Velikoj Kladuši, a oni meni odgovaraju da sudije Oćinskog suda u Bihaću nisu prekršile ovlasti.”

-Jeste li pisali VSTS-u BiH i Kancelariji disciplinskog tužioca i u vezi ovog posljednjeg slučaja, prije nego što ste načinili video snimak?

“Da. Pisao sam, tražio sam da me prime. U jednom trenutku sam imao razgovor sa kabinetom potpredsjednice VSTV-a BiH Jadranke Lokmić-Misirača. Izlistali su moju treću prijavu koju sam podnio Uredu duiscplinskog tužioca. Obećali su da će me ona nazvati – danas ili sutra. Sačekao sam ta dva, nije se javila i nazvao sam ponovo. Rekli su da ona ne smije primiti taj moj papir i da će me zvati direktno predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. To je bila 2018., prije nego što je načinjen video snimak. Međutim, nikada me nije nazvao. Sa mog fiksnog broja imam preko 200 poziva u VSTV.

U Bosni i Hercegovini ne po stoji institucia kojoj se ja nisam žalio na tu pravosudnu mafiju. Žalio sam se mnogima. Niko nije odgovorio. Jedino je Agnecija za zaštitu ličnih podataka u jednom slučaju odgvorila.”

Vi ste se, dakle, obraćali nekoliko puta VSTS-u BiH i tražili ste sastanak?

“Jesam. Tri puta sam pisao Uredu disciplinskog tužioca. Žalite se na osobe iz jednog suda, a oni odgovore za druge ili kažu – prati se hronološki. Ljudi su u maju 2016. godine postavili betonske barikade ispred moje firme kao da je ratno doba. Postavili su betonske elemnte od tri-četiri tone. Tri godine i deset dana treba sudu da donese rješenje o zabrani ometanja posjeda da ja mogu raditi u firmi koja ima 50 zaposlenih i koja izvozi dva kamiona dnevno. Da li je to način da se pmogne nama privrednicima?”

Osjećete li se vi bezbjedno?

“Ne. Oni su meni, na neki način, zabranili pojavljivanje u medijima, a druga strana izlazi. Mogu i ja reći svoj dio priče ili ćemo slušati samo jednu stranu priče.”

Sutra dolazite u Sarajevo na najvaljene proteste?

“Da, dolazim. Vidjećemo šta će glavna tužiteljica odlučiti.”

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad