SDA o incidentu: Žrtve su Ferhadiju napustile ponižene i uvrijeđene

Vijesti 28. maj 201914:09 > 14:18
N1

"Povodom sramotnog incidenta na obilježavanju 27. godišnjice masakra u Ferhadiji želimo vam ukazati na nekoliko izuzetno važnih činjenica, šokantnih propusta, sramotnih zloupotreba i nezabilježenog skrnavljenja svetog mjesta jednog od najgorih stradanja tokom najduže opsade u historiji ratovanja", saopćeno je danas iz KO SDA.

 “Već više od dvije decenije, obilježavanje godišnjice masakra u Ferhadiji protiče dostojanstveno. Najviši državni zvaničnici, porodice žrtava i naši sugrađani su i u najtežim trenucima čuvali dignintet tog mjesta na kojem je prolivena krv nevinih ljudi, naših sestara, braće, naših očeva i majki, naših komšija i sugrađana. Nikada povišen ton, nikada proklinjanje zločinaca, nikada teška riječ nije upućena ni protiv odgovornih za ovaj stravični zločin”, navodi se u saopćenju.

Ostatak saopćenja prenosimo u cijelosti:

“Jučer je ta tradicija i vrijednost nepovratno narušena i oskrnavljena brutalnim ispadom. Žrtve su Ferhadiju napustile ponižene i uvrijeđene pokušajem da se iskoristi mjesto i vrijeme za lični obračun i šokantnu politizaciju. Osoba koja je izazvala incident, članica Naše stranke, imala je očite političke namjere, njena galama i vikanje u lice predstavnicima žrtava i pred očima cijele države i grada, imale su, samo i jedino, političke poruke.

– No, ono što posebno šokira i zabrinjava, gospodo Konaković i Forto, jeste vaša reakcija na ovaj čin skrnavljenja tekovina odbrane i opsade Sarajeva. Vaša šutnja i nedostatak bilo kakve osude gori su i od činjenice da ste dozvolili da se ovako nešto desi!

– Umjesto toga, pustili ste stranačke jastrebove da u bjesomučnoj kampanji relativizacije pokušaju prebaciti krivicu na sva udruženja žrtava. Tobože, kao da se nije radilo o jednoj osobi, stranačkom kandidatu, koja je oskrnavila obilježavanje.

Odjednom, vaše partijske junoše „traže sistemsko rješenje“, odjednom treba uranilovkom sva udruženja žrtava jednako okriviti.

– Bojimo se da to govori kako ima mnogo istine u tvrdnjama da se radi o režiranom incidentu kojemu je cilj da zavadi žrtve i ovlada njihovim udruženjima, jer u tome neko od vas ili vaših pijuna vidi priliku da isposluje vlastiti tal i šićar.

– Osim toga, gospodo Konaković i Forto, nije li ovo pokazatelj vašeg pravog odnosa prema svim ostalim svetinjama ovog naroda, ove države, koje se žele opoganiti i protjerati iz javnog diskursa pa i sa kantonalne televizije.

– Gospodine Konaković, vi se često u javnim istupima pozivate na Armiju RBiH, na odbranu grada, od vas ovakav odnos nismo mogli očekivati i uprkos političkim razlozima, za nas lično i za građane je ovo još jedno veliko razočarenje.

– Da li vi zbog par fotelja prodajete naše tekovine stranci kojoj, gotovo boljševička ideologija izjednačavanja žrtve i agresora, ne dozvoljava da bude na strani Bosne i Hercegovine?

– Da li Konakoviću pristajete da budete dio projekta zatiranja i ponižavanja odbrane u kojoj ste, kako javno ističete, sami učestvovali, a samo zarad koalicionog braka?

– Nema ovdje, gospodine Konaković, a znamo da ćete pokušati u javnosti to spinovati, nikakve namjere da se politički obračunavamo sa vama i vašom strankom.

Ovdje se radi o zaštiti zajedničkih svetinja. Vi i vaši koalicioni partneri ste ih morali sačuvati politizacije, ali niste to učinili. I o tome šutite. Nadamo se da je to od sramote”, navedeno je u saopćenju KO SDA.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad