Komšić osudio čin rušenja spomenika ubijenim Hrvatima Briševa kod Prijedora

Vijesti 28. maj 201914:42 > 14:50
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio čin rušenja spomenika ubijenim Hrvatima u selu Briševo kod Prijedora, nazvavši ga vandalskim i činom mržnje koji je usmjeren protiv malobrojne povratničke zajednice u RS.

“Briševo kod Prijedora je simbol stradanja Hrvata, a koje su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili na početku agresije na BiH 1992. godine, u sklopu projekta etničkog čišćenja Bošnjaka, i Hrvata, kao i ostalih pripadnika nesrpske nacionalnosti sa tih područja”, navodi se u reakciji Komšića.

Član PBiH Komšić je pozvao vlast i policiju RS-a da u najkraćem mogućem roku pronađu izvršioce ovog nedjela.

U protivnom, smatrat će da je ovo “čin koji ima za cilj poslati poruku da Hrvatima nije mjesto u tome entitetu”.

Također je dodao da se više nikada, na ovim prostorima, ne smiju ponoviti nikakve Tomašice, kazavši da ne razumije “višedecenijsku šutnju tzv. legitimnih predstavnika Hrvata o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima Prijedora”, saopćeno je iz kabineta Predsjedništva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad