Radmanović za N1: Dogovor o ključnim stvarima, onda su izmišljena dva-tri uslova

Vijesti 28. maj 201916:33 > 16:40
N1

Član kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović za N1 je govorio o prekinutoj sjednici Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te o političkim odnosima, zastojima i perspektivama.

Radmanović je ispričao šta su razgovarali sat vremena na Kolegiju, kazavši da su govorili o tome kako može da se uspostavi vlast u Bosni i Hercegovini i koji su koraci naredni koje bi trebalo uraditi da se to desi.

“Nije ništa novo i posebno dogovarano. To je ono što SNSD zagovara već pola godine. Mi mislimo da su postojali uslovi da profunkcioniše nova vlast u BiH poslije izbora, još u decembru. Nažalost, to se nije desilo. Nažalost, i danas se dešava ko je bolji, ko prije optuži onu drugu i treću stranu, a to nema svrhe nikakve, ni koristi od toga”, kazao je.

Radmanović dalje navodi da su razgovarali o tome kako bi trebali iskreno da sjede za stolom.

“Mislim da je bilo iskrenosti na ovom zatvorenom dijelu”, kazao je.

Komentarisao je i prekidanje sjednice.

“U skladu sa Ustavom BiH, BiH je dogovor dva entiteta i tri naroda. To podrazumijeva i kad sazivate sjednicu Kolegija, da se dogovarate kako će to izgledati. Ovaj put je to izostalo. U prijedlogu dnevnog reda stavljene su tačke za koje se zna da ih mi iz SNSD-a ne možemo prihvatiti, što smo rekli i javno, što smo i pokazali u oba Doma Parlamenta, ipak je stavljeno. Dakle, morali smo to osporiti”, pojasnio je Radmanović.

Radmanović smatra da se svi u BiH trebaju navići da se dogovaraju.

“Svi oni koji misle da će po liniji svoje političke partije ili svoje ličnosti pokušati nešto da nametnu, vidjeće da to ne može i da ne funkcioniše BiH. To je suština našeg razgovora poslije završetka sjednice, odnosno kad smo konstatovali da neće ni početi”, kazao je.

Naveo je da je u drugom dijelu bio kvalitetan razgovor.

“Mi smo se ustvari oko ključnih stvari dogovorili. Onda su izmišljena dva-tri uslova. Nema potrebe za bilo kakvim uslovima. Prijedlog za raspored mjesta je dogovoren, stavljanje nekih uslova oko NATO-a ili formiranja neke druge vlade, potpuno su nepotrebni”, istakao je Radmanović u razgovoru sa Borisom Brezom.

Radmanović tvrdi da su se nešto ipak dogovorili.

“Dogovorili smo se da lideri partija i delegacije ponovo, a to smo već uradili, sjedaju za sto i što prije to dogovore. Ja se nadam da će se to desiti u narednih nekoliko dana”, kazao je naš gost.

Podsjećamo, sjednica Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta jer članovi iz SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović nisu pristali na formiranje komisija Parlamenta prije nego što se formira Vijeće ministara. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad