Uoči sutrašnjih protesta pred VSTV-om Mektić poručio: Vidimo se u 12 sati

Vijesti 28. maj 201917:39 > 18:06
N1

"Vidimo se sutra u 12 sati" napisao je na Twitteru ministar bezbjednosti BiH. Dragan Mektić je nekoliko puta pozvao građane na proteste u srijedu - ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Milan Tegeltija zbog toga je hitno zatražio zaštitu lične sigurnosti tokom boravka u Sarajevu.

Stigao je i odgovor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH:

Obavještavamo Vas da Direkcija za koodinaciju policijskih tijela BiH trenutno ne raspolaže konkretnim informacijama o ugroženosti Vaše sigurnosti, te obzirom da Direkcija nema zakonsku nadležnost potrebno je da se u slučaju novih saznanja o prijetnjama Vašoj sigurnosti obratite nadležnim policijskim upravama.”

Ni Nermin Alešević ne osjeća se bezbjedno dok čeka odluku Tužilaštva BiH o imunitetu. Ovaj biznismen iz Velike Kladuše najavio je dolazak na proteste u Sarajevo. Iskaz o slučaju “Tegeltija” i video snimku koji je načinio u novembru 2018. tokom susreta sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom i predsjednikom VSTS-a – dao je 24. maja 2019. godine. Snimak je objavio online magazin “Žurnal”, kao i transkripte Viber poruka i navode o umješanosti Milana Tegeltije u koruptivne radnje. Na sporni predmet, a i ranije slučajeve nekoliko puta se, tvrdi, žalio i pisao VSTS-u.

N1

“Pisao sam, tražio sam da me prime. U jednom trenutku sam imao razgovor sa kabinetom potpredsjednice VSTV-a BiH Jadranke Lokmić-Misirača. Izlistali su moju treću prijavu koju sam podnio Uredu disciplinskog tužioca. Obećali su da će me ona nazvati – danas ili sutra. Sačekao sam ta dva dana, nije se javila i nazvao sam ponovo. Rekli su da ona ne smije primiti taj moj papir i da će me zvati direktno predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. To je bila 2018., prije nego što je načinjen video snimak. Međutim, nikada me nije nazvao. Sa mog fiksnog broja imam preko 200 poziva u VSTV”, kazao je Alešević.

N1

“Onog trenutka kada je njegov dopis dva puta proslijeđen iz Kabineta u Ured disciplinskog tužioca, UDT ga je obavijestio o prijemu tog dokumenta i da je formiran predmet povodom njegovih pritužbi. To je gola istina. Sve ostalo što se dešava u predmetima – ja na to ne utičem, Ured disciplinskog tužioca je dužan da to ispita. To je ispitao i našao – 19. februara 2019. da te pritužbe nisu osnovane. Kada je u pitanju obraćanje gospodina Aleševića meni, on se meni nikada nije obratio lično. On se obraćao na web adresu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, ja imam svoju službenu email adresu koja je druga”, kazao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

MUP-u Kantona Sarajevo okupljanja građana nisu najavljena. Ranije je predsjednik Suda BiH pisao čelnicima Direkcije, SIPA-e i kantonalnog MUP-a, uz napomenu – da sudska policija ne raspolaže dovoljnim kapacitetima da bi se zaštitila zgrada Suda od “mogućih nasilnih demonstracija i eventualnih pokušaja upada u zgradu”. Debevec je pozvao nadležne da u skladu sa ovlaštenjima organizuju vanjsko obezbjeđenje kako bi se osigurao siguran i nesmetan rad.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad