Ekološka bomba nadomak Banjaluke: Otvorena Pandorina kutija

Vijesti 28. maj 201918:14 > 18:33
N1

Zemljište u krugu devastirane poslovne zone Incel u Banjaluci je ekstremno kontaminirano kancerogenim piralenom, čiji je nivo i do 100 puta veći od dozvoljenog, potvrdili su za N1 iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske. Na teren su izašli i gradski ekološki inspektori, te na licu mjesta, zatekli još jedan ekološki incident. Strah nadležnih službi, ali i mještana je, da su tek otvorili Pandorinu kutiju. Moguće su i krivične prijave.

Isjekli su tankere, istočili ulje nepoznatog porijekla na površini 35 puta 20 metara, te sve zatrpali šutom, kamenjem i pijeskom. Lokvice su tragovi ekološkog zločina u krugu banjalučkog Incela. Nakon analiza znaće se da li se, kako se sumnja, radi o piralenu.

“Znači veoma visoko i ekstremno visoko zagađenje na svim lokacijama, iz tog razloga je ekološki inspektor Ggrada Banjaluka posjetio jednu od lokacija kod jednog pravnog lica. Tražio da se uzmu tri uzorka, te utvrdi koji je nivo zagađenja. Uočena je sumnja da je na jednoj lokaciji došlo do izlijevanja otpadnog ulja piralena, utvrdiće se da li je to piralen, jer je tu ulje prosuto i zatrpano šutom sve u toku dana danas”, izjavio je Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS

I sve to u krugu preduzeća Gasbeton celkon. Nesavjesni pojedinci, ili pak pravni subjekti, zbog toga bi mogli i krivično odgovarati. U devastiranom Incelu 60-ak je preduzeća.

Ekološka bomba nadomak grada i neposredno pored rijeke mora se zbrinuti upozoravaju stručnjaci.
Posebno jer je detektovani piralen jedna od najštetnijih materija koja je ikad sintetizovana, spada u dugotrajne organske zagađujuće materije koje se ne mogu tako lako razgraditi bez pomoći čovjeka, odnosno uništavanjem u spalionicama. Koje mi nemamo.

“Kod nas ne postoje, u regiji ne postoje, da li će u Njemačkoj, negdje drugdje (biti uništeno), to je jedini način da se to riješi. Jer to je opasan otpad, to zemljište koje je kontaminirao je opasno, kancerogeno, mutageno, teratoogeno, toksično. Ne zemljište već zagađujuća materija u njemu. Pored PCB-a imamo i teške metale, izvore olova, to je nešto što treba utvrditi ko je izvor toga zagađenja. Širi se vazduhom. Povećanjem temperature raste, kada se snizi temperatura pada na zemlju. Imamo situaciju da na polarnim predjelima imamo PCB-a koje su došle 500-600 km dalje, a kamoli na nekim mikroolokacijama kao što je Banjaluka i sl”, kazao je Ilić.

Istočeno ulje nepoznatog porijekla prouzrokovallo je i jak neugodan miris. Inspektori su uzorkovanja radili i na voću, te u baštama.

U neposrednoj blizini Incela, nekih desetak metara, nalaze se i domaćinstva. Zbog moguće kontaminacije inspektori su uzorkovali i poljoprivredno zemljište na dubini od 25 cm, kako bi provjerili da li je kontaminacija zahvatila i biljni svijet. Građani uglavnom neobavješteni, ili ne žele pred kamere.

Tamna mrlja, mutna voda i u Vrbanji. Ove slike zabrinule su članove Sportsko ribolovog društva Banjaluka, koji su ovu vodu poslali na analizu. Iz banjalučkog vodovoda saopštili su da su dosadašnje analize vode uredne.

Iz ministarstva zdravlja saopštavaju:

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Srpske prate situaciju u vezi sa ispravnošću vode i do sada nisu dali nijednu, zvaničnu ili nezvaničnu, izjavu da voda za piće u Banjaluci nije ispravna.”

Pored pucanja zaštitne mreže u Bočcu, velike riječne mrlje za koju se tvrdi da su alge, slučaj piralen i zvanično je otvorio ekološku Pandorinu kutiju u Gradu na Vrbasu.Iako nadležni poručuju da razloga za paniku nema, flaširana voda sa rafova nestaje neobično brzo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad