Dženan Đonlagić o blokadi Parlamenta BiH: Ovo se dosad nikad nije desilo

Vijesti 29. maj 201908:10 > 08:15
N1

Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić kazao je danas za N1 da je Parlament Bosne i Hercegovine paralizovan i da ovakva situacija ranije nije zabilježena.

On je dodao su za blokadu ”zaslužni” SNSD i HDZ.

‘Vrlo često se u bh. javnost pogrešno interpretira da su Vijeće ministara i Vlada Federacije u tehničkom mandata što nije tačno. Oni imaju potpunu zakonsku obavezu da rade u punom kapacitetu do dana imenovanja novog saziva Vijeća ministara i Vlade Federacije. Dinamika funkcionisanja je u potpunosti usporena i već sada možemo kazati da poslije ovog kraha i pokušaja zakazivanja zajedničkog Kolegija oba doma državnog Parlamenta. SNSD uz pomoć HDZ-a paralizira rad institucija. Nikada dosada se nije desilo da je Parlament potpuno paralizovan”, ispričao je gost N1.

Primijetio je da ni konstituirajuća sjednica državnog Parlamenta nije završena jer nisu imenovana radna tijela.

N1

”Državni Parlament nije završio ni svoju konstiturirajuću sjednicu jer nisu imenovana radna tijela. Bosna i Hercegovina na državnom nivou nema konstituisanu zakonodavnu vlast. Čak i Predsjednišvo BiH ima umanjenu dinamiku rada. Ima puno nagomilanih materijala. Dodik ne zakazuje redovne sjednice Predsjedništva i sada zapravo dolazi zaključak: koliko je bila ispravna odluka DF-a da kandiduje gospodina Komšića za člana Predsjedništva. Da to nije slučaj, da Dragan Čović sjedi u Predsjednišvu, imali bi potpunu blokadu funkcionisanja i ove institucije. Imali bismo potpunu blokadu funkcionisanja državnih institucija. SNSD ne želi dostaviti imena zastupnika koji bi bili imenovani u radna tijela, a HDZ uslovljava uspostavljanje Federalnog nivoa izmjenama izbornog zakona”, naglasio je Đonlagić.

Prema njegovim riječima, davno je donesena odluka o NATO putu Bosne i Hercegovine.

”BiH kao država je već u MAP-u. Državne institucije su donijele političku odluku davno u vezi učešestvovanja BiH u akcionom planu. BiH u MAP-u od 2010. Na zahtjev BiH, NATO je odobrio MAP. Obaveza je onoga ko je tražio da ide u taj ugovorni odnos, da ispuni obavezu. Politička vlasti prije svega iz entiteta Republika Srpska želi da zaustavi put Nosne i Hercegovine ka NATO-u. Mislim da se to ne smije dogoditi”, poručio je on.

Uskoro video kompletnog gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad